Mieszkańcy regionu poznają świat pszczół
Wianki na Winnicy Dąbrówka w Dąbrówce Szczepanowskiej (gm. Pleśna) rozpoczęły cykl przedsięwzięć pt. Gotuj! Poznając świat pszczół. Kolejna inicjatywa odbędzie się już w niedzielę, 30 czerwca w Jamnej (gm. Zakliczyn) podczas Jarmarku Dominikańskiego połączonego z Familiadą. Tematyczne stoisko przygotowane przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała pojawi się też na innych dużych wydarzeniach plenerowych w regionie, aby z ważnymi informacjami na temat świata pszczół – a także smakołykami – trafić do jak najszerszej grupy odbiorców.
– Podczas imprezy w Dąbrówce Szczepanowskiej serwowaliśmy racuszki z jabłkami i miodem, brzoskwinie w miodzie, koktajle z miodem na bazie kefiru i maślanki, lemoniadę z miodem, miętą i cytryną i wiele, wiele innych smakołyków. Tak będzie przez całe lato. Zapraszamy – mówi Janusz Jarząb, prezes Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała, która realizuje projekt. Warto wspomnieć, że na facebooku LGD publikowane są przepisy kulinarne oparte o produkty pszczele, a także ciekawostki, jak i problemy, które dotykają pszczelarstwa samych zapylaczy.
Niedzielna impreza w Jamnej rozpocznie się o godz. 11 mszą świętą. Następnie organizatorzy zapraszają na stoiska z ludowym rękodziełem, miejscowymi kulinariami. Dla dzieci przygotowano szereg atrakcji; animacje, gry zabawy i konkursy z bardzo atrakcyjnymi nagrodami. Oczywiście będzie też „pszczele” stoisko LGD Dunajec-Biała.
Ciekawe warsztaty związane z życiem pszczół, sekrety sztuki pszczelarskiej oraz przysmaki kulinarne będzie można odkryć również 7 lipca br. na stoisku skierowanym do turystów odwiedzających Skamieniałe Miasto w Ciężkowicach, jak również podczas imprez:
- 14 lipca: Pogórzański Jarmark Artystów i Rękodzielników w Ciężkowicach
- 21 lipca: Święto Owoców i Produktów Pszczelich w Pleśnej
- 18 sierpnia: Dożynki Gminne w Pleśnej
- 25 sierpnia: Dożynki Powiatowe w Wojniczu
- 1 września: Dożynki Wojewódzkie i Święto Fasoli w Zakliczynie.
Zapraszamy i zachęcamy do poznania niezwykłego świata pszczół, które są tak ważne dla całego ekosystemu.
– Chcemy pokazać istotę i rolę pszczół, ich znaczenie dla człowieka. Walory smakowe i
wartości odżywcze miodu sprawiają, że jest on często wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Może służyć jako marynata, można używać go zamiast cukru bądź wyszukiwać nowych pomysłów na jego zastosowanie czy też szukać inspiracji kulinarnych w starych przepisach.
Miód w polskiej kuchni stosowany jest już od wieków – przypomina Wojciech Skruch, radny Sejmiku Województwa Małopolskiego, który patronuje inicjatywie.
Projekt jest realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała w ramach zadania „Małopolskie LET’S To Bee” podejmuje szereg działań, które mają na celu rozwijanie świadomości na temat pszczół i ich znaczenia dla człowieka, przyrody, a także edukację mieszkańców pod kątem wymierania pszczół, zagrożeń, jakie czyhają na te owady.
Źródło: Informacja prasowa przekazana przez organizatorów.