fbpx

NEWS:

Miody pitne niesycone – docenione

Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa jest organizatorem corocznych konkursów winiarskich. XIX Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich odbył się 24-27 maja. Winiarzy i miodosytników jako gospodarz tegorocznej edycji konkursu do Torunia zaprosiła firma Vinpol Sp. z o.o. Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


fot. Janusz Luty

Zawody wpisane zostały na oficjalną listę konkursów winiarskich w Unii Europejskiej. Do rywalizacji o medale przystąpiło 14 firm, zgłaszając do oceny 88 asortymentów win owocowych, win gronowych i miodów pitnych.

Do jury zaproszeni zostali eksperci niezależni, sommelierzy, pracownicy naukowi, technolodzy z zakresu winiarstwa i miodosytnictwa oraz przedstawiciele mediów, w sumie 12 osób.

Tak szeroki i zróżnicowany skład komisji zapewnia rzetelność i obiektywizm oceny. Piszący te słowa miał również zaszczyt znaleźć się w tym szacownym gronie.

Wyroby winiarskie oceniane były w skali 5-punktowej, stosując poziom jakości co 0,25 pkt. Ocenie poddawane były klarowność, barwa, zapach i smak zakodowanych próbek zgłoszonych do konkursu wyrobów winiarskich. Poszczególne cechy mają następujące współczynniki ważkości: klarowność – 1, barwa – 1, zapach – 2, smak – 6. Przy obliczaniu oceny ogólnej odrzuca się najwyższą i najniższą ocenę za poszczególne cechy, a z pozostałych oblicza się średnią ocenę ogólną.

W każdej grupie asortymentowej przyznawany jest:

  • medal złoty – pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny ogólnej co najmniej 4,4 punktu,
  • medal srebrny – pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny ogólnej co najmniej 4,2 punktu,
  • medal brązowy – pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny ogólnej co najmniej 4,0 punktu.

Produkt, który uzyskał najwyższą ocenę w konkursie uzyskuje nagrodę Grand Prix.

Miody pitne zgłoszone do konkursu oceniane były w czterech grupach asortymentowych:

1. Miód pitny czwórniak:
Medal złoty – miód pitny czwórniak „Perła w Koronie” firmy TIM S.A., uzyskując 4,62 pkt.
Medal srebrny – miód pitny „Czwórniak Korzenny” firmy Spółdzielnia Pszczelarska Apis, uzyskując 4,55 pkt.
Medal brązowy – miód pitny czwórniak „Honey Wine” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,43 pkt.

2. Miód pitny trójniak:
Medal złoty – miód pitny „Trójniak Tradycyjny Staropolski” firmy Spółdzielnia Pszczelarska Apis, uzyskując 4,64 pkt.
Medal srebrny – miód pitny „Trójniak Mazurski” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,61 pkt.
Medal brązowy – miód pitny trójniak „Piwnica Klasztorna” firmy TIM S.A., uzyskując 4,51 pkt.

3. Miód pitny dwójniak:
Medal złoty – miód pitny „Dwójniak Grunwaldzki” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,75 pkt.
Medal srebrny – miód pitny „Dwójniak Kasztelański” firmy TIM S.A., uzyskując 4,62 pkt.
Medal brązowy – miód pitny „Dwójniak Dominikański” firmy Spółdzielnia Pszczelarska Apis, uzyskując 4,52 pkt.

4. Miód pitny półtorak:
Medal złoty – miód pitny „Półtorak piasecki” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,82 pkt.
Medal srebrny – miód pitny półtorak „Rex Honestus” firmy TIM S.A., uzyskując 4,75 pkt.
Medal brązowy – miód pitny „Półtorak Rodowy” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,71 pkt.

W tegorocznym konkursie rywalizację wśród miodów pitnych zdominowały miody pitne naturalne (niesycone). Wszystkie zgłoszone przez Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki asortymenty należą do tej kategorii produktów. Również firma „Pasieka – Jaros Maciej” zgłosiła do konkursu miód pitny dwójniak niesycony. Miody pitne naturalne (niesycone) są rzadkością na polskim rynku.

Nie są one poddawane syceniu (gotowaniu w temp. ok. 100°C), dzięki czemu smakują i pachną wybornie i zachowują wartości odżywcze i zdrowotne miodu pszczelego. Różnią się wyraźnie aromatem i smakiem od miodów syconych i dopiero zdobywają sobie coraz liczniejsze grono wielbicieli. Docenili je jurorzy tegorocznego Konkursu Winiarskiego, o czym świadczą uzyskane przez nie oceny i zdobyte medale.

Nagrodę Grand Prix 2010 dla wyrobu, który uzyskał najwyższą ocenę wśród wszystkich zgłoszonych do konkursu asortymentów bez względu na kategorię otrzymał miód pitny niesycony „Półtorak Piasecki” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki.

Janusz Luty


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

Plaga rójek w Berlinie W Berlinie pszczelarstwo miejskie jest bardzo...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-08-2019

Brzeszcze – kolejne ognisko zgnilca Powiatowy lekarz weterynarii w Oświęcimiu...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 19-08-2019

Spór o maliny w Maleninie W Maleninie k. Tczewa już...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 16-08-2019

Telegraficzny skrót wydarzeń Polska Słupsk » Zirytowany bezczelnymi i regularnymi kradzieżami uli...

Pasieka 5/2019

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 2. W tej części...

Pasieka 5/2019

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 13-08-2019

Gospodarka matkami w pasiekach Polski i określenie źródeł ich...

Pasieka 5/2019

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 13-08-2019

Zawartość pyłku kukurydzy w obnóżach pszczelich pochodzących z pasiek...

Pasieka 5/2019

Teper Dariusz - avatar Teper Dariusz, 13-08-2019

Całoroczna gospodarka pasieczna, cz. 2. Consuetudinis vis magna est („Wielka jest...

Pasieka 5/2019

Szeliga Przemysław - avatar Szeliga Przemysław, 13-08-2019

Wentylacja zimą i nie tylko Wentylacja gniazda pszczelego to interesujące...

Pasieka 5/2019

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 13-08-2019