fbpx

NEWS:

Z pasieki do kuchni

Sernik na zimno

Składniki:

  • 1 galaretka
  • 1 kg sera białego
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 30 dkg biszkoptów okrągłych
  • 2 łyżki miodu


Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną lub masłem. Ser zmielić i połączyć z masą. Białka ubić, dodać do masy razem z miodem i delikatnie wymieszać.

Na dnie tortownicy lub blachy poukładać biszkopty i wyłożyć masę serową. Wstawić do lodówki a po stężeniu wylać na wierzch galaretkę i znów wstawić do lodówki.


Placek ze śliwkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • wypestkowane śliwki (najlepiej węgierki) – w ilości wg uznania


Sposób przygotowania:
Roztopione masło odstawiamy do przechłodzenia. Rozkruszone drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru pudru, odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn połączyć z żółtkami, skórką cytryny, cukrem pudrem i solą. Gdy składniki dobrze się połączą dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto.

Następnie dodać letni tłuszcz oraz miód i jeszcze przez chwilę wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Średniej wielkości formę smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej wyrośnięte ciasto, wykładamy na nie śliwki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160°C przez 45-50 min.


Opracowała:
Teresa Kobiałka


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

TESCO wycofało ze sprzedaży fałszowane miody Zdjęcie: natashabreen W listopadzie angielska...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-12-2019

W telegraficznym skrócie POLSKA Poznań/Warszawa Politycy angażują się w ochronę pszczół. Prezydent...

Pasieka 1/2020

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 04-12-2019

Kupuj polski miód Pszczelarze doskonale wiedzą, dlaczego lokalny miód jest...

Pasieka 1/2020

Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa , 04-12-2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 4. Przeciwwarrozowe produkty...

Pasieka 1/2020

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 04-12-2019

Czym pszczelarze powinni się kierować przy wyborze matek W poprzednim...

Pasieka 1/2020

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 04-12-2019

Czy mikrofale pochodzące z kuchenki mikrofalowej wpływają na jakość...

Pasieka 1/2020

Konstancja Jabłońska, Mateusz Grabowski - avatar Konstancja Jabłońska, Mateusz Grabowski, 04-12-2019

Pszczoły też chodzą na grzyby O tym, że wiele owadów...

Pasieka 1/2020

Rafał Szyrszeń - avatar Rafał Szyrszeń, 04-12-2019

To, co dla nas najważniejsze Zaczyna się nowy rok i...

Pasieka 1/2020

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 04-12-2019

Wytapianie wosku – przegląd rozwiązań sprzętowych Umiejętne gospodarowanie woskiem w...

Pasieka 1/2020

Piątek Michał - avatar Piątek Michał, 04-12-2019