fbpx

NEWS:

Zawartość strontu w produktach i organizmach pszczelich

Pszczoła miodna jest silnie związana ze środowiskiem i nie istnieje sposób na odizolowanie rodziny pszczelej od niekorzystnych wpływów przemysłu i człowieka w rejonie jej bytowania. Liczne artykuły naukowe potwierdzają, że pszczoły i produkty pszczele mogą być wykorzystywane jako wskaźnik skażeń środowiska

Do badań najlepiej nadają się pszczoły i pyłek kwiatowy. Przy użyciu pszczół prowadzony jest monitoring skażenia środowiska pestycydami, metalami ciężkimi i substancjami radioaktywnymi. Do badań występowania miedzi, cynku, kadmu, ołowiu, arsenu wykorzystuje się natomiast pyłek.

Produkty pochodzenia pszczelego, takie jak miód, pyłek czy propolis wykorzystywane są jako produkty spożywcze, odżywki, także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, w związku z tym ich jakość powinna być wysoka.

Celem moich badań, które chciałbym przedstawić, było określenie zawartości strontu (Sr) w organizmach pszczelich, miodzie, pierzdze i propolisie. Do tego celu wybrałem dwa regiony Polski, w każdym wytypowałem 8 pasiek. Pierwszy to region warszawski, który obejmował Warszawę i Mińsk Mazowiecki.

Wpływ działalności człowieka na środowisko naturalne jest tam wysoki, ponieważ jest ono zamieszkane przez dużą populację ludzi, panuje duży ruch samochodowy oraz zaznacza się silny wpływ przemysłu.

Drugi region to Olecko, który uznałem za czysty, o niskiej antropopresji, co powinno mieć wpływ na zawartość tego metalu w produktach pszczelich.

Badania prowadziłem przez dwa sezony pszczelarskie. W czasie sezonu pobierałem trzykrotnie (czerwiec, lipiec i sierpień) organizmy pszczele i miód, raz (czerwiec) pierzgę i propolis. Tak zebrane próby były przechowywane w zamrażarce, a później oznaczane w centrum analitycznym SGGW.

Zanim przedstawię wyniki mojej pracy, chciałbym przybliżyć badany przeze mnie pierwiastek.

Stront jako pierwiastek towarzyszący występuje powszechnie w przyrodzie, zarówno w skałach osadowych zapadliska przedkarpackiego, jak również w skałach Sudetów. Nawet małe dawki strontu pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu. Znaczenie tego pierwiastka nie jest do końca wyjaśnione.

Prawdopodobnie odgrywa rolę w procesach wzrostu kości, zapobiega próchnicy zębów. Być może bierze udział w procesach energetycznych komórek. Dawka dzienna dostarczana z pożywieniem wynosi około 200 µg i różni się w zależności od regionu geograficznego.

Toksycznych stężeń strontu w organizmach zwierzęcych nie odnotowano. Mimo to, wiadomo, że jego nadmiar może wywoływać zaburzenia metabolizmu wapnia i fosforanu, a także miedzi i kobaltu. Przy obniżeniu ilości wapnia w organizmie człowieka i przy dużej ilości strontu mogą nastąpić uszkodzenia i deformacja kości szkieletu oraz różne zespoły chorobowe.

Zatrucie strontem 90 prowadzi do uszkodzeń kości i szpiku kostnego. Strontu 89 używa się też w paliatywnym leczeniu bólu przerzutowego.

Przejdę teraz do przedstawienia wyników mojej pracy. Najpierw jednak warto uświadomić każdemu czytelnikowi, jak małe ilości tego pierwiastka mają wpływ na nasze zdrowie. 1 miligram (w skrócie 1 mg) to jest 0,000001 kilograma, czyli, inaczej mówiąc, 10-6 kg. Druga jednostka, której tu używam, to 1 mikrogram (skrót 1 µg) i jest to 0,000000001 kilograma, czyli 10-9 kg.

W 2004 roku w regionie Olecka zawartość tego pierwiastka w czerwcu wynosiła 0,09 mg/kg, w lipcu i sierpniu 0,08 mg/kg, a w regionie warszawskim zawartość rosła od 0,11 w czerwcu, przez 0,16 w lipcu, do 0,27 mg/kg w sierpniu.Wykres nr 3 pokazuje zawartość strontu w próbach pierzgi. Pierzgę i propolis pobierałem jednokrotnie w czasie sezonu pszczelarskiego, w czerwcu.

W 2003 roku zawartość strontu w pierzdze w regionie warszawskim wyniosła 1,52 mg/kg, w tym samym roku w regionie Olecka była niższa i wynosiła 0,83 mg/kg. W 2004 roku zawartość tego pierwiastka w regionie warszawskim w porównaniu do 2003 roku wzrosła do 2,45 mg/kg, a w regionie suwalskim w stosunku do 2003 roku zmalała do 0,63 mg/kg.

Wykres nr 4 przedstawia zawartość Sr w próbach propolisu. Zawartość strontu w propolisie w regionie Olecka w 2003 roku wynosiła 2,32 mg/kg, w tym samym czasie w regionie warszawskim była niższa i wynosiła 2,18 mg/kg.

W 2004 roku w obu regionach wzrosła i w Olecku wynosiła 2,40 mg/kg, a w regionie warszawskim była najwyższa w ciągu badanego okresu i wynosiła 3,01 mg/kg.

Dalsza część artykułu w nr 2/2008 czasopisma Pasieka.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Dr inż. Piotr Michalik
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

TESCO wycofało ze sprzedaży fałszowane miody Zdjęcie: natashabreen W listopadzie angielska...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-12-2019

W telegraficznym skrócie POLSKA Poznań/Warszawa Politycy angażują się w ochronę pszczół. Prezydent...

Pasieka 1/2020

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 04-12-2019

Kupuj polski miód Pszczelarze doskonale wiedzą, dlaczego lokalny miód jest...

Pasieka 1/2020

Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa , 04-12-2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 4. Przeciwwarrozowe produkty...

Pasieka 1/2020

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 04-12-2019

Czym pszczelarze powinni się kierować przy wyborze matek W poprzednim...

Pasieka 1/2020

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 04-12-2019

Czy mikrofale pochodzące z kuchenki mikrofalowej wpływają na jakość...

Pasieka 1/2020

Konstancja Jabłońska, Mateusz Grabowski - avatar Konstancja Jabłońska, Mateusz Grabowski, 04-12-2019

Pszczoły też chodzą na grzyby O tym, że wiele owadów...

Pasieka 1/2020

Rafał Szyrszeń - avatar Rafał Szyrszeń, 04-12-2019

To, co dla nas najważniejsze Zaczyna się nowy rok i...

Pasieka 1/2020

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 04-12-2019

Wytapianie wosku – przegląd rozwiązań sprzętowych Umiejętne gospodarowanie woskiem w...

Pasieka 1/2020

Piątek Michał - avatar Piątek Michał, 04-12-2019