fbpx

NEWS:

W obronie polskiego miodu i polskich pszczelarzy

Firma o wieloletniej tradycji pszczelarskiej – „Mazurskie Miody” ZPH „Karolina” w Tomaszkowie, zdobywca m.in. Złotego Lauru Konsumenta za lata: 2008-2010 w kategorii miody pszczele, zajmuje się skupem, standaryzacją oraz konfekcjonowaniem miodów pszczelich, jak również produkcją niesyconych miodów pitnych oraz napojów spirytusowych na bazie miodu pszczelego. Produkty te doceniane są nie tylko w kraju, lecz również za granicą, o czym świadczą liczne nagrody.

Szanujemy partnerów handlowych: pszczelarzy, bez których nie moglibyśmy prowadzić działalności w takim zakresie jak do tej pory oraz konsumentów, bez których nasza praca nie miałaby celu. Nasze Laboratorium Zakładowe jest bardzo dobrze wyposażone w sprzęt pomocny w wykonywaniu analiz naszych produktów. Pracujemy w oparciu o międzynarodowe standardy.

Niniejszy artykuł powstał z potrzeby przedstawienia Państwu naszej walki o istnienie miodu nektarowo-spadziowego, stoczoną z jedną z jednostek kontrolujących rynek artykułów spożywczych. Jako konsumenci i pracownicy firmy Mazurskie Miody nie mogliśmy pozwolić, aby miód łączący w sobie delikatność miodów nektarowych ze zwiększoną aktywnością antybiotyczną miodów spadziowych zniknął z polskiego rynku. Miód, który jest stosowany w zaburzeniach trawienia, przeziębieniach, który zmniejsza szkodliwe działanie używek (kawy, herbaty, alkoholu) i ma zdolność blokowania ołowiu.

Tak szerokiego spektrum działań sensorycznych i zdrowotnych nie posiada żaden inny miód na naszym krajowym rynku i to za cenę, na którą stać większość konsumentów.

Podczas rutynowej kontroli pobrano słoiki miodu nektarowo-spadziowego konfekcjonowanego przez naszą firmę i podczas analizy fizykochemicznej stwierdzono zbyt małą wartość przewodności właściwej (wg jednostki kontrolującej powinna wynosić nie mniej niż 0,8 mS/cm, czyli powinna posiadać przewodność przypisaną miodom spadziowym i ich mieszankom z innymi miodami, a nie tak jak było w naszym przypadku – poniżej tej wartości). Nie przyniosły żadnych rezultatów nasze tłumaczenia, że miód nektarowo-spadziowy jest naturalnym produktem stworzonym przez rodzinę pszczelą, zbierającą nektar z kwiatów pól i łąk oraz spadź w tym samym czasie, a nie mieszanką miodów nektarowych i spadziowych powstałą przy udziale człowieka.

Na tym etapie naszych zmagań włączyła się współpracująca z nami kancelaria prawna, której argumenty również nie przyniosły efektów. Dlatego wystosowaliśmy apel o poparcie naszego stanowiska w sprawie prawidłowej interpretacji definicji miodu nektarowo-spadziowego wg rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia z 3 października 2003 roku (Dz.U., Nr 181, poz. 1773) do osób, które na co dzień pełnią funkcje zawodowe związane z miodem. To dzięki ich wsparciu (Polski Związek Pszczelarski, Wojewódzki Związek Pszczelarzy z Olsztyna, Oddział Pszczelnictwa w Puławach, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych z Pszczelej Woli, Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik, „Pasieka”), za które serdecznie dziękujemy, udało nam się wygrać ten etap sporu. Przed nami kolejne kontrole na rynku konsumenckim. Są one konieczne, pod warunkiem, że osoby odpowiedzialne za ich przeprowadzanie potrafią prawidłowo interpretować obowiązujące prawo.

Cieszy mnie jedynie to, że nasze kłopoty zapoczątkowały prace nad zmianami przepisów zawartych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 3 października 2003 r. Oby ta sprawa również się szczęśliwie zakończyła i dała początek kolejnym potrzebnym zmianom. Jest jeszcze wiele spraw do wyjaśnienia. Najgorętszy temat to odmianowość miodów a analiza pyłkowa. Z tym problemem, zarówno pszczelarze, jak i firmy konfekcjonujące miód, mogą mieć ogromne kłopoty, ponieważ większość ubiegłorocznych miodów o walorach organoleptycznych i fizykochemicznych miodów odmianowych nie spełniało wymagań analizy pyłkowej wg zmian z 18 lutego 2004 r. (Dz.U. 2004, Nr 40, poz. 370) ujętych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 13 października 2003 r., bez której miód nie mógł być nazwany odmianowym. Jeżeli i tej sprawy nie wyjaśnimy do końca, to już wkrótce o miodach odmianowych będziemy mogli przeczytać jedynie w literaturze fachowej.

Ewa Urbańska
Kierownik Laboratorium Zakładowego Mazurskie Miody


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

Spór o maliny w Maleninie W Maleninie k. Tczewa już...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 16-08-2019

Telegraficzny skrót wydarzeń Polska Słupsk » Zirytowany bezczelnymi i regularnymi kradzieżami uli...

Pasieka 5/2019

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 2. W tej części...

Pasieka 5/2019

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 13-08-2019

Gospodarka matkami w pasiekach Polski i określenie źródeł ich...

Pasieka 5/2019

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 13-08-2019

Zawartość pyłku kukurydzy w obnóżach pszczelich pochodzących z pasiek...

Pasieka 5/2019

Teper Dariusz - avatar Teper Dariusz, 13-08-2019

Całoroczna gospodarka pasieczna, cz. 2. Consuetudinis vis magna est („Wielka jest...

Pasieka 5/2019

Szeliga Przemysław - avatar Szeliga Przemysław, 13-08-2019

Wentylacja zimą i nie tylko Wentylacja gniazda pszczelego to interesujące...

Pasieka 5/2019

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 13-08-2019

Jagodniki w praktyce – nowe i niedoceniane pszczele pożytki Polska...

Pasieka 5/2019

Piątek Michał - avatar Piątek Michał, 13-08-2019

Pasieka w lesie Coraz częściej docenia się korzyści z obecności...

Pasieka 5/2019

Witkowska Paulina - avatar Witkowska Paulina, 13-08-2019