fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 46

Przegląd prasy światowej


Fot. Rakchai, freepik


„American Bee Journal” 10/2021

Każdy kij ma dwa końce, nawet taki związany z popularyzowaniem pszczelarstwa

Profesorka Marla Spivak, znana amerykańska naukowczyni zajmująca się pszczołami, pisze o pozytywnych i negatywnych aspektach związanych z nagłaśnianiem w mediach problemów związanych z pszczołami miodnymi. Według autorki prasa popularna zainteresowała się tym tematem w USA w 2006 roku, kiedy pszczoły zaczęły w sposób tajemniczy „znikać” z uli, co później nazwano syndromem CCD.

Z jednej strony ważne jest uświadamianie ludzi o roli pszczół miodnych i pszczelarstwa dla świadczenia tzw. usług ekosystemowych tj. zapylania upraw owoców, warzyw itd. Tym bardziej, że koszty pracy związane z utrzymaniem pszczół stały się wysokie, a ceny miodu pozostały niskie.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Marla Spivak jest profesorką entomologii na Uniwersytecie w Minnesocie.


„American Bee Journal” 10/2021

Pszczele bakterie

Kolejny ciekawy artykuł poświęcony jest znanym rodzajom bakterii zamieszkującym układ pokarmowy pszczoły. Odkąd wiedza na temat ważności mikroflory w kształtowaniu zdrowia i odporności wielu organizmów stała się powszechna dzięki nauce, nie ustają kolejne badania nad tym zagadnieniem. Tim Martin zapoznaje nas z przeglądem najlepiej poznanych pszczelich symbiotycznych bakterii.

Gilliamella apicola, Lactobacillus spp., Bifidobacterium asteroides

Odpowiadają za proces trawienia roślinnych węglowodanów złożonych. Pozytywnie wpływają na ogólne zdrowie pszczół. Badania wskazują, że wspomagają odporność na wirusa choroby woreczkowej i jedną z bakterii związanej z występowaniem zgnilca europejskiego u pszczół wschodnich. Potrzebne są dodatkowe badania potwierdzające, czy podobną rolę mogą pełnić u pszczoły miodnej.

Snodgrassella alvi

Wiele badań wskazuje, że bakteria ta przyczynia się do utrzymania prawidłowej odporności pszczół. Pojedyncze analizy dowodzą, że ich niedobór może wpływać również na podatność na zgnilca europejskiego i wirusa choroby woreczkowej.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


„Dymak” 09/2021,
„American Bee Journal” 10/2021

Karmienie na różne sposoby

W wrześniowym czasopiśmie „Dymak” Wojciech Psenka wymienia różne sposoby karmienia pszczół. Choć pewnie większość z nas w Polsce je dobrze zna, to zawsze należy mieć na uwadze czytelników początkujących w pszczelarstwie. Warto też także poznać słowackie i amerykańskie nazwy.

Mieszadło jako dobry pomocnik

Mieszanie cukru na syrop w dużej objętości w beczkach lub kontenerach można sobie ułatwić za pomocą elektrycznej pompy do wody.

Jakubowskie karmidło

To po prostu pojemnik, do którego nasypany jest ogrodniczy keramzyt zapobiegający topieniu się pszczół.

Karmienie pod Bánošom

Sposoby karmienia znane z pszczelarskiej szkoły zawodowej Pod Bánošom w Bańskiej Bystrzycy. Pszczoły karmi się w pojemniku z plastikowym kubkiem ograniczającym dostęp do syropu owadom, co również zapobiega ich topieniu się. Stosuje się ten system w podkarmiaczkach powałkowych. Popularny sposób w ulach korpusowych jednościennych. Do karmienia podopiecznych używa się też odwróconych słoików z dziurkami w wieczku, wsypując suchy cukier do ok. ¾ objętości i zalewając wodą bez mieszania.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


„Dymak” 09/2021

Nieco trzeba zmienić

W tym wydaniu ukazał się bardzo interesujący wywiad. Z dr. n. wet. Jurajem Toporcakowem z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Farmacji w Koszycach rozmawiał Michał Petruska.

Na Słowacji, podobnie jak w Polsce i większości krajów Europy, wiodącym tematem dla pszczelarzy i naukowców zajmujących się pszczelarstwem jest sposób walki z dręczem pszczelim. Doktor Toporcakow uważa, że słowackie programy walki z chorobami pszczół są niewystarczające i powinny ulec zmianie. Stosuje się głównie środki chemiczne. Jego zdaniem większy nacisk powinien być położony na metody biomechaniczne oraz na samo zwalczanie warrozy, czyli choroby wywoływanej przez duże porażenie dręczem pszczelim, a nie skupianie się głównie na chorobach i infekcjach wirusowych, które są pokłosiem występowania warrozy.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


„Beekeeping. The Journal of Devon Beekeepers' Association” 09/2021

Melanina barwi pszczoły, ale nie tylko

We wrześniowym numerze brytyjskiego czasopisma pszczelarzy z hrabstwa Devon Simon O’Sullivan pisze o znaczeniu pigmentu melaniny u pszczół. Jak wiadomo, melanina odpowiada za brązowienie skóry ludzkiej, chroniąc nas przed nadmierną ilością promieniowania UVA i UVB.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


„BIBBA Monthly”, 09/2021,
„American Bee Journal” 10/2021

Przemyślenia na temat uli

Pszczelarz brytyjski z wieloletnim stażem, Peter Jenkins, dzieli się we wrześniowym numerze miesięcznika Towarzystwa Hodowców i Doskonalenia Pogłowia Pszczół z Wielkiej Brytanii swoimi uwagami na temat uli. Po wielu latach doświadczeń z różnymi konstrukcjami i lokalnymi rasami pszczół oraz po lekturze książek prof. Thomasa Seeleya „Demokracja pszczół” i „Życie pszczół”3 doszedł do wniosku, że najlepsze efekty uzyskuje, chowając pszczoły w ulu, w którym gniazdo jest tylko na jednym korpusie. Jak utrzymuje, z badań jego pszczół wynika, że przynależą one w 80% do podgatunku Apis mellifera mellifera lokalnego brytyjskiego ekotypu.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


Fot. Kukota Ekaterina, freepik

Jak widać, amerykańscy pszczelarze mają podobne problemy do polskich. A dyskusje o wyższości jednych elementów konstrukcji ula nad drugimi dla „dobra pszczół” nie znajdują końca.

Opracował:
Jakub Jaroński


1 - W Polsce od kilkunastu lat rośnie – przyp. aut.

2 - W USA handel pakietami na duże odległości, głównie z południa na północ, czyli z cieplejszych stanów do chłodniejszych, jest podstawową praktyką pszczelarską. Wymienia się to jako jedną z głównym przyczyn przenoszenia chorób i pszczół na nowe tereny, do których nie są odpowiednio dostosowane – przyp. aut.

3 - Książki te nie ukazały się w j. pol.


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"