NEWS:

Pszczelarska Pavlova

Pszczelarska Pavlova

Zdjęcie: Agnieszka Wielińska, Wydawnictwo Pasieka. 

Pavlova wcale nie jest deserem bardzo trudnym do stworzenia. Jednocześnie jest przepyszna i robi wrażenie na gościach. Można ją podać np. na imprezie sylwestrowej albo na przyjęciu urodzinowym. Chociaż nasza „pszczelarska Pavlova” jest z miodem dodanym tak, by nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości, to nie ma sensu się oszukiwać – miód i owoce to najzdrowsza część tego kalorycznego deseru. Kto jednak powiedział, że mamy być całe życie na diecie?

Miód, chociaż bardzo zdrowy, w kuchni bywa kapryśny. Trzeba się postarać, by połączył się z zimną śmietaną czy mlekiem, a gdy robimy dania ciepłe, musimy uważać, aby się nie przegrzał (dlaczego, przeczytasz tutaj). Mimo wszystko warto się postarać!

 

Beza

- białka jajek 6 szt.

- cukier drobny 350 g

- cukier puder 50 g

- mąka ziemniaczana 20 g 

- sok z cytryny

- szczypta soli

 

Krem

Ser mascarpone 250 g

½ szklanki śmietanki 30%

1 łyżka cukru waniliowego*

1 łyżeczka cukru

2 łyżki miodu o łagodnym smaku (nie spadziowego lub gryczanego) np. akacjowego i koniecznie od polskiego pszczelarza. Dlaczego przeczytasz tutaj (przewiń na dół strony).

* lub cukru wanilinowego

Do przybrania:

Miód, owoce

 

Beza

  1. Piekarnik nagrzać do 180°. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru, aż do uzyskania bardzo sztywnej piany.
  3. Delikatnie i stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijać przez minutę.
  4. Wyłożyć na papier, kształtując koło o średnicy ok. 30 cm.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu zmniejszyć temperaturę do 150°C. Suszyć bezę 90 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić bezę w środku, do ostygnięcia (ok. 2 h).

 

Krem

Wymieszać wszystkie składniki. Warto, by miód był w postaci płynnej (patoka), ponieważ będzie lepiej mieszał się z serkiem i śmietaną. To wymaga trochę cierpliwości, bo miód nie łączy się łatwo z zimnymi produktami. Dlatego najpierw mieszamy ser z miodem łyżką, a dopiero później ubijamy aż do mementu, aż stanie się puszysty i sztywny.

 

Łączenie składników

Wyłożyć krem na bezę i udekorować owocami oraz miodem.

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Jak sprzedawać więcej miodu? Udział na lokalnych imprezach masowych Sprzedaż...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-07-2025

Zapraszamy na 32. Krakowskie Miodobranie 6 i 7 września...

z Polski

Wydawnictwo Pasieka, 10-07-2025

Jak pomóc pszczołom przetrwać upały? Wysokie temperatury stanowią ogromne...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 02-07-2025

„Szare pszczoły” – recenzja książki Do najnowszej książki Andrieja Kurkowa...

z Polski

Wielińska Agnieszka, 30-06-2025

Polsko-Czeskie Święto Pszczół i Miodu Fot. Organizatorzy ...

ze świata

Wydawnictwo Pasieka, 30-06-2025

Ulotki i broszury o miodzie pomogą utrzymać klienta Jak utrzymać...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 26-06-2025

Spowolnienie rozwoju polskiego pszczelarstwa Zdjęcie poglądowe. Fot. Freepik Polskie...

z Polski

Kobiałka Teresa , 23-06-2025

Za nami wyjątkowe święto pszczoły, kultury i ekologii ...

z Polski

Wydawnictwo Pasieka, 23-06-2025

Rośliny „słyszą” pszczoły – lwie paszcze zwiększają produkcję nektaru...

ze świata

Kobiałka Teresa , 17-06-2025