fbpx

NEWS:

Jak powstaje miód?

jak pszczoly robia miod

Zdjęcie: kukota, freepik.

Miód powstaje z nektaru kwiatów. Pszczoła zasysa go bezpośrednio do wola, zbierając ostatecznie od 14-15 mg słodkiej wydzieliny (część nektaru robotnica trawi, by mieć energię do lotu), a jeśli pożytek jest dość blisko to nawet 40 mg.

Po powrocie do ula pszczoła przekazuje zbiory robotnicy ulowej, po czym odlatuje, by pracować dalej. Ta wymiana nektaru z wola do wola (czy bardziej ogólnie mówiąc „z ust do ust”) nazywana jest trofalaksją. Ostatecznie przerabianiem nektaru na miód zajmuje się właśnie pszczoła pracująca w ulu. Wielokrotnie wysuwa i chowa języczek oblepiony nakropem (świeżym, przerabianym nektarem), co powoduje odparowanie wody i zgęstnienie mieszaniny. W trakcie tego procesu w wolu do roztworu dodawane są enzymy trawienne, które później korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Ostatecznie pszczoły składają krople miodu w komórkach plastra, gdzie powinien odparować jeszcze trochę wody, po czym jest zasklepiany, by odciąć dopływ powietrza. Miód, jest higroskopijny – oznacza to, że potrafi pochłaniać wodę z otoczenia. Bywają takie lata (jak na przykład sezon pszczelarski 2020), gdzie wilgotna pogoda powoduje, że wody w miodzie jest dużo i miód jest bardziej lejący.


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Jak RPA radzi sobie ze złodziejami uli? Zdjęcie: @user11472009, freepik. Pszczelarstwo...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-10-2020

Mołdawia - trudny sezon pszczelarski Zdjęcie: USAID Digital Development, Flickr. Według...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 20-10-2020

Pozytywne zmiany w indyjskim pszczelarstwie Zdjęcie: shalender, Pixabay Indie utrzymują środkową...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 19-10-2020

Mikrobiom pszczoły, a jej zapach Zdjęcie: pixabay. Rozpoznawanie „swoich i obcych”...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 16-10-2020

Australia – intensywna współpraca pszczelarzy i producentów migdałów Zdjęcie: Pixabay. Bum...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 15-10-2020

Francja chce czasowo przywrócić neonikotynoidy do użytku Zdjęcie: Stanze, flickr. Trzeciego...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-10-2020

   Nowa pasieka edukacyjna w zachodniopomorskim Zdjęcie: megafilm, freepik. Ośrodek Doradztwa Rolniczego...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 12-10-2020

Wytrucie pszczół przez lecznicze paski? Autor: Teresa Kobiałka. Tadeusz Struk, który...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 12-10-2020

Szkolą młode pszczoły dla zwiększenia plonów Zdjęcie: user17512913, freepik. ...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 09-10-2020