fbpx

NEWS:

Zielone latte z miodem. Dla wege i nie-wege.

late matcha miod 2

Zdjęcie: Zielone latte z miodem. Autor: Wydawnictwo Pasieka.

Twierdzi się, że jednym z elementów sprawiających, że Japończycy żyją długo i w dobrym zdrowiu, jest regularne picie zielonej herbaty, którą zaparza się w odpowiedni sposób, by nie traciła cennych, antyoksydacyjnych właściwości. Czy więc może być bardziej idealne połączenie, niż miód i sproszkowana, zielona herbata podana na zimno?

Miód, macha i mleko (krowie lub roślinne) tworzą bardzo zdrowe i smaczne połączenie!

Składniki

  • Łyżka miodu (można dodać mniej lub więcej - według uznania). Wyłącznie od polskiego pszczelarza! Dlaczego? Czytaj tutaj.
  • Łyżeczka matchy (sproszkowana, zielona herbata).
  • Mleko roślinne, kokosowe, owsiane – jakie lubimy. Lub krowie.
  • 100 ml ciepłej wody (nie może mieć więcej niż 80°C, najlepiej 70°C).
  • Lód według uznania.

skladniki zielone latte 2

Zdjęcie: Najważniejsze składniki zielonego latte z miodem. Pamiętaj, by używać tylko polskiego miodu! Autor: Wydawnictwo Pasieka.

Przepis

Matchę zalewamy wodą i bardzo dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła i w naparze nie było grudek. Do blendera lub shakera wlewamy mleko roślinne, a gdy herbata przestygnie, wlewamy ją do mleka. Dodajemy miód. Miksujemy, tak by powstała piana. Zalewamy lód w szklance i delektujemy się!

Uwaga! Napar łączony z miodem, nie może mieć więcej niż 40°C, bo miód straci swoje cenne właściwości. Jak prawidłowo spożywać miód, by cieszyć się dobrym zdrowiem, czytaj tutaj.


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

W telegraficznym skrócie Polska Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi opowiedziała się...

Pasieka 1/2022

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 03-12-2021

EurBeST– ocena pszczół odpornych na pasożyta Varroa destructor w pasiekach...

Pasieka 1/2022

Zespół naukowców EurBeST - avatar Zespół naukowców EurBeST, 03-12-2021

Miód nawłociowy pod lupą Miód z kwiatów nawłoci jest jednym...

Pasieka 1/2022

Burzyńska Marta - avatar Burzyńska Marta, 03-12-2021

Ciasto pyłkowe okiem biologa Ciasto dla pszczół składa się z...

Pasieka 1/2022

Maciej Sylwester Bryś - avatar Maciej Sylwester Bryś, 03-12-2021

Łajka 2.0, czyli jak pszczoły mogą zostać kosmicznym pupilem...

Pasieka 1/2022

Stasiowska Dagmara - avatar Stasiowska Dagmara, 03-12-2021

Wyniki konkursu dla prenumeratorów „Pasieki” W tym roku wybór zwycięzcy...

Pasieka 1/2022

Pasieka - avatar Pasieka, 03-12-2021

Co wydarzyło się w pasiekach, czyli podsumowanie minionego sezonu Czy...

Pasieka 1/2022

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 03-12-2021

Wosk i węza – zimowe prace w pasiece, cz. 1. Po...

Pasieka 1/2022

Piątek Michał - avatar Piątek Michał, 03-12-2021

Miododajne parklety Tworzenie parkletów sprzyja kształtowaniu przestrzeni ulic, tak by...

Pasieka 1/2022

Janicka Maria - avatar Janicka Maria, 03-12-2021