NEWS:

Miód spadziowy ze spadzi iglastej

spadz iglasta

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

To bardzo aromatyczne, pyszne miody. Powstają ze spadzi, czyli nadmiaru wody, minera­łów, olejków itd. wydalanych przez mszy­ce podczas pożywiania się sokiem roślin. Pszczoły zbierają krople i przerabiają na miód. Dzięki temu zapach patoki* jest lekko korzenny, chociaż zależy też od gatunku drzewa, na jakim żerowały mszyce. Również barwa różni się w zależności od źródła zebrania spadzi: jest ciemnozielona ze świerka, złocista z jodły. A gdy miód skrystalizuje, to zazwyczaj staje się ciemnobrązowy. W smaku miody spadziowe ze spadzi iglastej są mniej słodkie niż nektarowe, mają żywiczny posmaczek, a bywa, że są gorzkawe lub kwaśne.

Jego właściwości prozdrowotne zależą od gatunku drzew, z których zo­stała zebrana spadź.

Czytaj także: Jak jeść miód?

Oprócz biopierwiastków, białek, amino­kwasów, enzymów i niewielkich ilości witamin miody spadziowe mają inne charakterystyczne składniki dla pąków i igliwia m.in. żywice, olejki eteryczne, garbniki, alkaloidy, antocyjany czy też substancje antybiotyczne. Składniki te nadają miodom swoisty smak, aromat i właściwości lecznicze. Pomaga przy schorzeniach dróg oddechowych, prze­wodu pokarmowego, układu krwiono­śnego i moczowego, oraz choróbach skóry. Ma także działanie antybiotyczne, regeneracyjne oraz bakteriobójcze.

Ta odmiana miodu postrzegana jest jako jedna z najwartościowszych pod wzglę­dem dietetycznym i handlowym.

*Patoka to nazwa płynnego miodu. Płynny miód, który skrystalizował ("stwardniał") to krupiec. Krupiec jest tak samo wartościowy jak patoka - czytaj o tym tutaj.

Kupiłeś pyszny miód spadziowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodSpadziowy

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Zapraszamy na 32. Krakowskie Miodobranie 6 i 7 września...

z Polski

Wydawnictwo Pasieka, 10-07-2025

Jak pomóc pszczołom przetrwać upały? Wysokie temperatury stanowią ogromne...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 02-07-2025

„Szare pszczoły” – recenzja książki Do najnowszej książki Andrieja Kurkowa...

z Polski

Wielińska Agnieszka, 30-06-2025

Polsko-Czeskie Święto Pszczół i Miodu Fot. Organizatorzy ...

ze świata

Wydawnictwo Pasieka, 30-06-2025

Ulotki i broszury o miodzie pomogą utrzymać klienta Jak utrzymać...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 26-06-2025

Spowolnienie rozwoju polskiego pszczelarstwa Zdjęcie poglądowe. Fot. Freepik Polskie...

z Polski

Kobiałka Teresa , 23-06-2025

Za nami wyjątkowe święto pszczoły, kultury i ekologii ...

z Polski

Wydawnictwo Pasieka, 23-06-2025

Rośliny „słyszą” pszczoły – lwie paszcze zwiększają produkcję nektaru...

ze świata

Kobiałka Teresa , 17-06-2025

W telegraficznym skrócie POLSKA Dolny Śląsk Podczas ubiegłorocznej powodzi na Dolnym Śląsku...

Pasieka 4/2025

Kobiałka Teresa , 12-06-2025