fbpx

NEWS:

Miód spadziowy ze spadzi iglastej

spadz iglasta

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

To bardzo aromatyczne, pyszne miody. Powstają ze spadzi, czyli nadmiaru wody, minera­łów, olejków itd. wydalanych przez mszy­ce podczas pożywiania się sokiem roślin. Pszczoły zbierają krople i przerabiają na miód. Dzięki temu zapach patoki* jest lekko korzenny, chociaż zależy też od gatunku drzewa, na jakim żerowały mszyce. Również barwa różni się w zależności od źródła zebrania spadzi: jest ciemnozielona ze świerka, złocista z jodły. A gdy miód skrystalizuje, to zazwyczaj staje się ciemnobrązowy. W smaku miody spadziowe ze spadzi iglastej są mniej słodkie niż nektarowe, mają żywiczny posmaczek, a bywa, że są gorzkawe lub kwaśne.

Jego właściwości prozdrowotne zależą od gatunku drzew, z których zo­stała zebrana spadź.

Czytaj także: Jak jeść miód?

Oprócz biopierwiastków, białek, amino­kwasów, enzymów i niewielkich ilości witamin miody spadziowe mają inne charakterystyczne składniki dla pąków i igliwia m.in. żywice, olejki eteryczne, garbniki, alkaloidy, antocyjany czy też substancje antybiotyczne. Składniki te nadają miodom swoisty smak, aromat i właściwości lecznicze. Pomaga przy schorzeniach dróg oddechowych, prze­wodu pokarmowego, układu krwiono­śnego i moczowego, oraz choróbach skóry. Ma także działanie antybiotyczne, regeneracyjne oraz bakteriobójcze.

Ta odmiana miodu postrzegana jest jako jedna z najwartościowszych pod wzglę­dem dietetycznym i handlowym.

*Patoka to nazwa płynnego miodu. Płynny miód, który skrystalizował ("stwardniał") to krupiec. Krupiec jest tak samo wartościowy jak patoka - czytaj o tym tutaj.

Kupiłeś pyszny miód spadziowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodSpadziowy


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Nauka na zimno, czyli przechowywanie pszczół w chłodniach Zdjęcie: Pixabay. W USA...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2020

Kongres Apimondia został przeniesiony Zdjęcie: Pixabay. Czterdziesty siódmy kongres Apimondii nie...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 17-11-2020

Bee Saving Paper – papier doskonały dla pszczół Zdjęcie: Bee...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 17-11-2020

Wędrówka pestycydów z wiatrem – od Tyrolu do Szwajcarii Zdjęcie:...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 16-11-2020

Nie śpią, bo są podtrute – nowe badania o...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 16-11-2020

Mało miodu, niższe ceny Zdjęcie: Pixabay. W ostatnich miesiącach regularnie donosiliśmy...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 12-11-2020

Pszczelarski potencjał Nowej Zelandii Zdjęcie: Pixabay. Średnie tempo rozwoju pszczelarstwa w...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 12-11-2020

Artysta tworzy obrazy z pszczół Zdjęcie: Matthews Brandt Matthews Brandt tworzy...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 09-11-2020

Jak pszczoły surfują po wodzie Zdjęcie: Caltech. Przechodząc przez kampus uczelni...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 09-11-2020