fbpx

NEWS:

Miód wrzosowy

wrzos 2

Zdjęcia: Wydawnictwo Pasieka.

Polski miód wrzosowy to unikat na skalę światową. Dzięki zawartości pektyn w nektarze wrzosów, ma galaretowatą konsystencję. To ona sprawia, że jego wydobycie z komórek plastra jest bardzo trudne. Najpierw pszczelarz musi miód rozluźnić specjalnym wałkiem z kolcami i długo wirować miód. Niektórzy nie zawracają sobie głowy wirowaniem i po prostu zgniatają plastry, tym samym je tracąc. Te właściwości miodu wrzosowego sprawiają, że podczas przelewania w „galaretce” zastygają bąbelki.

Ma ciemnobursztynową barwę, a po krystalizacji staje się żółto-pomarańczowy. Jego smak jest przyjemny, chociaż mało słodki, szlachetnie gorzkawy i cierpki. Wydziela bardzo przyjemny zapach wrzosu.

Co ma w sobie miód wrzosowy?

Miód wrzosowy odznacza się silnie galaretowatą konsy­stencją i wysoką zawartością łatwo przy­swajalnego białka. Cenną grupę związków biologicznie aktywnych stanowią flawonoidy. Miód wrzosowy jest bogatym źródłem wita­min (A, B2, B6, C i PP) i biopierwiastków. Ceniony jest ze względu na dużą zawar­tość żelaza w postaci łatwo przyswajal­nej przez organizm.

Na co stosować miód wrzosowy?

Aktywne biologicznie składniki miodu wrzosowego o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym sprawiają, że jest on wykorzystywany w leczeniu schorzeń nerek, dróg mo­czowych i gruczołu krokowego. Jest szczególnie zalecany dla mężczyzn od 40 roku życia.

Miód wrzosowy wykorzystywany jest w chorobach błony śluzowej jamy ustnej i gardła, migdałków oraz schorzeniach przewodu pokarmowego. Ułatwia tra­wienie i wywiera korzystny wpływ przy stanach zapalnych żołądka i jelit. Spraw­dza się również w dolegliwościach reu­matycznych.

Kupiłeś pyszny miód wrzosowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodWrzosowy


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

W Pile staną pszczele bioindykatory Zdjęcie: Freepik Fundacja Pszczoła, Bank BNP...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 25-10-2021

10 lat za 10 słoików Zdjęcie: Freepik Siedemnastego października w jednym...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 25-10-2021

Zmarł Profesor Jarosław Prabucki Chyba nie ma pszczelarza, który nie...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 19-10-2021

Zmiany w projekcie ustawy o sprzedaży bezpośredniej Zdjęcie: freepik. Komisja Rolnictwa...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-10-2021

Starożytna biżuteria pszczelarska Zdjęcie: © Ministerstwo Kultury i Sportu, Grecja. Ludzie od...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-10-2021

Wojakowa z ogrodem miododajnym Zdjęcie: Katarzyna Dzięgiel – Urząd Gminy...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-10-2021

Ubogo, tłusto, mącznie… czyli dieta po stracie pszczół   Zdjęcie: Freepik.  Wszyscy...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-10-2021

Pszczela przestrzeń w Szczepanowicach Zdjęcie: Łukasz Jaje. W Szczepanowicach (gm. Pleśna...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-10-2021

Pszczelarstwo Mołdawii – tendencje rozwoju Źródło: Freepik Mołdawia, którą zamieszkuje 2,6...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 08-10-2021