fbpx

NEWS:


Murzynek

Składniki:


fot. Teresa Kobiałka
4 jajka
1,5 szkl cukru
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 kostka margaryny
4 łyżki mleka
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
wiórki kokosowe do posypania (1 łyżka)
Sposób przygotowania:

Rozpuścić margarynę w garnku, dodać kakao, cukier i mleko. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 1 żółtko, wymieszać i odlać 0,5 szklanki (na polewę).
Do rozpuszczonych składników dodać 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, miód, przyprawę do piernika i zmiksować. W osobnym naczyniu ubić 4 białka i połączyć je z resztą ciasta (wymieszać delikatnie łyżką). Piec w temp.180°C przez 40 min. (lub w temp. 160°C z termoobiegiem).
Po ostudzeniu udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.



Wątróbka z jabłkiem

Składniki:


fot. Teresa Kobiałka
75 dag ziemniaków
25 dag marchewki
50 dag wątróbki drobiowej
3 łyżki mąki
3 cebule
2 jabłka
szczypta suszonego tymianku
2 łyżki miodu
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Wątróbkę obtoczyć w mące, jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Wątróbkę smażyć z każdej strony po około 2 minuty, posolić. Na oddzielnej patelni dusić pokrojoną cebulę z jabłkami, następnie dodać miód.
Ziemniaki z marchewką odcedzić i przecisnąć przez praskę (można też użyć tłuczka do ziemniaków).
Jabłka z cebulą układać na wątróbce i oprószyć tymiankiem.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

Plaga rójek w Berlinie W Berlinie pszczelarstwo miejskie jest bardzo...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-08-2019

Brzeszcze – kolejne ognisko zgnilca Powiatowy lekarz weterynarii w Oświęcimiu...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 19-08-2019

Spór o maliny w Maleninie W Maleninie k. Tczewa już...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 16-08-2019

Telegraficzny skrót wydarzeń Polska Słupsk » Zirytowany bezczelnymi i regularnymi kradzieżami uli...

Pasieka 5/2019

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 2. W tej części...

Pasieka 5/2019

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 13-08-2019

Gospodarka matkami w pasiekach Polski i określenie źródeł ich...

Pasieka 5/2019

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 13-08-2019

Zawartość pyłku kukurydzy w obnóżach pszczelich pochodzących z pasiek...

Pasieka 5/2019

Teper Dariusz - avatar Teper Dariusz, 13-08-2019

Całoroczna gospodarka pasieczna, cz. 2. Consuetudinis vis magna est („Wielka jest...

Pasieka 5/2019

Szeliga Przemysław - avatar Szeliga Przemysław, 13-08-2019

Wentylacja zimą i nie tylko Wentylacja gniazda pszczelego to interesujące...

Pasieka 5/2019

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 13-08-2019