NEWS:

Pierzga pszczela

Z całej gamy produktów pszczelich pierzga jest tym, któremu jak dotąd poświecono chyba najmniej uwagi. Od najdawniejszych czasów, od kiedy człowiek interesował się pszczołami, najwięcej mówiło się o wartości miodu. Już w starożytności doceniano także zbierany przez pszczoły propolis. Z czasem, wraz z rozwojem rolnictwa, odkryto znaczenie pszczół w zapylaniu roślin. W miarę postępu nauki poznano również wartość mleczka pszczelego oraz jadu.

Nie można wprawdzie powiedzieć, aby obecnie nie doceniano pierzgi, jednak odnoszę wrażenie, że ciągle jeszcze za mało mówi się na ten  temat. Jest to jeden z tych produktów pszczelich, który może mieć poważne znaczenie dla poprawy ekonomiki naszych gospodarstw pasiecznych.


f o t . © J a n u s z P u d e ł k o
Jednym z elementów zniechęcających pszczelarza do zwiększonego uzysku tego produktu jest pracochłonność jego pozyskiwania. Co prawda niektórzy proponują różne sposoby mające przyspieszyć tę pracę, na przykład mielenie tych części plastrów, w których znajdują się większe ilości pierzgi, jednak jeśli ma ona być użyta jako produkt wspomagający leczenie czy odżywczy, konieczne jest pozyskiwanie ręczne, gdyż tylko to gwarantuje najwyższą czystość produktu.

Jak wiemy, pierzga to głównie pyłek kwiatowy, który w swojej naturalnej postaci jest dość trudno przyswajalny, głównie przez skuteczną ochronę jego najcenniejszych składników przez otoczkę pyłkową, którą porównać by można do skorupki jajka. Wiadomym jest, że nawet organizm człowieka nie zawsze zdąży rozpuścić w procesie trawienia tę otoczkę tak, aby racjonalnie go wykorzystać. A przecież pierzgą  karmione są od trzeciego dnia życia larwy pszczele, które doskonale radzą sobie z przyswajalnością składników w niej zawartych. To właśnie w procesie przetwarzania pyłku kwiatowego na pierzgę rozpuszczone zostają otoczki pyłkowe tak, że przyswajalność witamin w nim zawartych wzrasta kilkunastokrotnie.

Nie będę w tym krótkim opracowaniu wyliczał składników, które zawiera pierzga. Dane na ten temat można znaleźć w dostępnej literaturze. Warto jednak zauważyć, że cała gama witamin i składników potrzebnych do wzrostu i utrzymania życia nowego organizmu, jaka się w niej znajduje, może być porównana do amunicji, dzięki której organizm może sam bronić się przed atakującymi go chorobami. Fachowo nazywa się to odpornością immunologiczną. Im więcej braków tych składników w organizmie, tym więcej różnych zarazków chorobotwórczych ma do niego dostęp i może rozwinąć się w jednostkę chorobową.

W 1947 roku na terenie dawnej Łemkowszczyzny objął parafię liczącą dziewięć wsi ksiądz Franciszek Ignas. Zamieszkał w Berescie koło  Krynicy Zdroju, gdzie również prowadził dość dużą pasiekę. Starał się pomagać swoim parafianom, pozbawionym w tym czasie dostępu do opieki lekarskiej, mieszkającym często w trudno dostępnych miejscach także wtedy, kiedy zwracali się do niego ze swoimi problemami zdrowotnymi.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Czesław Jung


Artykuł "Pierzga pszczela" ukazał się w czasopiśmie "Pasieka" nr 4/2007, str. 16.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Prenumerata

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Jak nasze pszczoły powitały Nowy Rok? W miastach coraz częściej...

Pasieka - avatar Pasieka 18-01-2019 Wiadomości z Polski

Kalendarz biodynamiczny 2019 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP...

Pasieka - avatar Pasieka 04-01-2019 Wiadomości z Polski

Pasieka - avatar Pasieka 21-12-2018 STRONA STARTOWA

WYNIKI KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO 2018 DLA PRENUMERATORÓW PASIEKI Z przyjemnością ogłaszamy wyniki...

Pasieka - avatar Pasieka 20-12-2018 Wiadomości z Polski

Literatura Al Aattal, Y., Rosenkranz, P., Zebitz, C.P.W., 2006. Reproduction...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

8. Metody biotechniczne w zwalczaniu warrozy Ramka pracy Metody biotechniczne, czasami...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

7. Dlaczego warroza ­potrafi zniszczyć rodzinę pszczelą mimo jej...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

6. Leki stosowane w naszym kraju Apiwarol Apiwarol jest preparatem najdłużej...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

5. Zwalczanie inwazji Varroa destructor Dotychczas zwyczajową praktyką zwalczania inwazji...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III