fbpx

NEWS:

Pozyskujmy pierzgę

Pierzga należy do produktów bardzo cennych i zasobnych w różne składniki odżywcze, dlatego warto ją propagować, zarówno wśród konsumentów, jak i pszczelarzy. Pierwszą grupę stanowią potencjalni nabywcy, drugą ci, którzy produkują i dostarczają towar na rynek. Kto ma zająć się produkcją i promocją pierzgi i dlaczego? Oczywiście my pszczelarze.


Tak wygląda pierzga po obróbce maszyną. Trzeba ją ręcznie doczyścić
fot.©Mieczysław Janik

Zrobimy to w swoim interesie, gdyż dostarczamy bardzo pożywnego, naturalnego produktu, poszerzającego naszą ofertę dla konsumentów. Pozyskiwanie pierzgi umożliwia uzyskanie dodatkowych dochodów, które nie będą może jakieś ogromne, ale „ziarnko do ziarnka, a uzbiera się miarka”.

Pierzga jest produktem jakby zapomnianym, poniekąd marginalizowanym przez pszczelarzy, dlatego corocznie duże jej ilości zgromadzone przez pszczoły są marnotrawione. Jest zapotrzebowanie na pierzgę, konsumenci coraz częściej pytają o nią, my pszczelarze odpowiadamy najczęściej przecząco, a przecież najlepiej nabyć ją u nas, gdyż omija się zbędnych pośredników.

Czym jest pierzga?

Aby oferować ją konsumentom, musimy być przekonani co do jej właściwości, dlatego w krótki sposób przypomnijmy w czym tkwi jej wartość. Pierzga to obnóża pyłkowe odpowiednio zakonserwowane przez pszczoły.

Pyłek kwiatowy złożony do komórki plastra, wymieszany z wydzieliną gruczołów ślinowych i miodem, ubity przez pszczoły w komórce plastra w celu zabezpieczenia go przed dostępem powietrza. W warunkach beztlenowych ulega fermentacji mlekowej, która go konserwuje i czyni produktem łatwostrawnym.

Przetworzony w ten sposób pyłek pszczoły wykorzystują na rozwój rodziny pszczelej. Pierzgą karmione są starsze larwy pszczół robotnic, jak również młode pszczoły produkujące mleczko pszczele. Bez niej rozwój rodziny pszczelej jest niemożliwy – nektar można zastąpić syropem, pierzga nie ma zamiennika. W ciągu roku zużycie pierzgi przez rodzinę pszczelą może sięgać nawet 50 kg.

Jest on dość zróżnicowanym produktem roślinnym, biologicznie są to męskie komórki rozrodcze. Zawiera ponad 200 różnych substancji.

Według najnowszych danych krajowych średnia zawartość głównych składników w powietrznie suszonym pyłku kwiatowym wynosi:

  • białko – 32%
  • cukry – 40%
  • tłuszcze – 12%
  • związki fenolowe
  • enzymy
  • witaminy i biopierwiastki

Występują różnice pomiędzy świeżym obnóżem pyłkowym a pierzgą. Mają na to wpływ enzymy zawarte w ślinie pszczoły oraz pewne bakterie, co w istotny sposób zmienia skład węglowodanów, białek i tłuszczów.
Różnice widoczne są jedynie w ilości poszczególnych związków:

  • Pierzga zawiera mniej białka o 12%, mniej tłuszczu o 66%.
  • W procesie przetwarzania pyłku na pierzgę wzrasta ilość cukrów o 60% i innych składników o 23%.
  • Ponadto pierzga zawiera:
  • Ilość kwasu mlekowego w pierzdze wynosi ok. 3%.
  • Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, H.
  • Makroelementy: fosfor, siarka, chlor, potas, wapń, sód.
  • Mikroelementy: magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, selen, chrom, nikiel, krzem.
  • Enzymy: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.

Dla człowieka pierzga stanowi doskonałą naturalną odżywkę, polecana może być w wielu schorzeniach i zaburzeniach, takich jak anemia, osłabienie psychiczne i fizyczne, osłabienie wzroku. Ma również działanie odtruwające, przeciwzapalne, odżywcze i adaptogenne. Dzięki wysokim wartościom odżywczym i właściwościom antybakteryjnym wpływa na wzmocnienie reakcji odpornościowych organizmu człowieka.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Mieczysław Janik
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

Plaga rójek w Berlinie W Berlinie pszczelarstwo miejskie jest bardzo...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-08-2019

Brzeszcze – kolejne ognisko zgnilca Powiatowy lekarz weterynarii w Oświęcimiu...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 19-08-2019

Spór o maliny w Maleninie W Maleninie k. Tczewa już...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 16-08-2019

Telegraficzny skrót wydarzeń Polska Słupsk » Zirytowany bezczelnymi i regularnymi kradzieżami uli...

Pasieka 5/2019

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 2. W tej części...

Pasieka 5/2019

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 13-08-2019

Gospodarka matkami w pasiekach Polski i określenie źródeł ich...

Pasieka 5/2019

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 13-08-2019

Zawartość pyłku kukurydzy w obnóżach pszczelich pochodzących z pasiek...

Pasieka 5/2019

Teper Dariusz - avatar Teper Dariusz, 13-08-2019

Całoroczna gospodarka pasieczna, cz. 2. Consuetudinis vis magna est („Wielka jest...

Pasieka 5/2019

Szeliga Przemysław - avatar Szeliga Przemysław, 13-08-2019

Wentylacja zimą i nie tylko Wentylacja gniazda pszczelego to interesujące...

Pasieka 5/2019

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 13-08-2019