fbpx

NEWS:

Placek czeski z miodem, Sernik z pianką

Placek czeski z miodem

Ciasto:
80 dag mąki
250 dkg margaryny

3 jajka
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka sody
5 łyżek miodu
1 słoik powideł
1 łyżeczka kakao

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać całe jajka, miód, mąkę i sodę. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części (do 1 dodać kakao), rozwałkować i upiec oddzielnie przez 10-15 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu posmarować powidłami i przełożyć masą grysikową. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ciasto przygotować dzień przed podaniem.

Masa:
750 ml mleka
7 łyżek kaszy manny
20 dag cukru pudru
olejek cytrynowy
250 dkg margaryny

Ugotować grysik na mleku. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i olejkiem a następnie dodawać grysik małymi porcjami.


Placek kokosowy

Ciasto:
6 jaj

1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
12 łyżek oliwy lub oleju

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao
Całe jajka ubić z cukrem. Następnie wlać oliwę ciągle mieszając. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze (lub wyłożonej papierem do pieczenia) ok. 40 min. w temp. 180°C.

Masa:
8 łyżek kokosu
3 łyżki mąki krupczatki
0,5 l mleka
1 margaryna
1 żółtko
0,25 szkl. cukru pudru
4 łyżki miodu
Dekoracja:
10 dkg kokosu
2 łyżki masła
Masło stopić na patelni, następnie wsypać kokos i prażyć 5 minut ciągle mieszając. Ostudzić.

Kokos i krupczatkę zalać połową mleka. Resztę mleka zagotować, po czym wlać do niego moczony kokos z krupczatką i gotować 5 minut ciągle mieszając. Ostudzić.
Margarynę utrzeć z żółtkiem i cukrem. Do utartej margaryny stopniowo dodawać kokos i miód. Następnie przełożyć placek masą (zostawiając odrobinę na wierzch placka) i posypać prażonym kokosem.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

Plaga rójek w Berlinie W Berlinie pszczelarstwo miejskie jest bardzo...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-08-2019

Brzeszcze – kolejne ognisko zgnilca Powiatowy lekarz weterynarii w Oświęcimiu...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 19-08-2019

Spór o maliny w Maleninie W Maleninie k. Tczewa już...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 16-08-2019

Telegraficzny skrót wydarzeń Polska Słupsk » Zirytowany bezczelnymi i regularnymi kradzieżami uli...

Pasieka 5/2019

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 2. W tej części...

Pasieka 5/2019

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 13-08-2019

Gospodarka matkami w pasiekach Polski i określenie źródeł ich...

Pasieka 5/2019

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 13-08-2019

Zawartość pyłku kukurydzy w obnóżach pszczelich pochodzących z pasiek...

Pasieka 5/2019

Teper Dariusz - avatar Teper Dariusz, 13-08-2019

Całoroczna gospodarka pasieczna, cz. 2. Consuetudinis vis magna est („Wielka jest...

Pasieka 5/2019

Szeliga Przemysław - avatar Szeliga Przemysław, 13-08-2019

Wentylacja zimą i nie tylko Wentylacja gniazda pszczelego to interesujące...

Pasieka 5/2019

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 13-08-2019