fbpx

NEWS:

Placek czeski z miodem, Sernik z pianką

Placek czeski z miodem

Ciasto:
80 dag mąki
250 dkg margaryny

3 jajka
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka sody
5 łyżek miodu
1 słoik powideł
1 łyżeczka kakao

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać całe jajka, miód, mąkę i sodę. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części (do 1 dodać kakao), rozwałkować i upiec oddzielnie przez 10-15 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu posmarować powidłami i przełożyć masą grysikową. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ciasto przygotować dzień przed podaniem.

Masa:
750 ml mleka
7 łyżek kaszy manny
20 dag cukru pudru
olejek cytrynowy
250 dkg margaryny

Ugotować grysik na mleku. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i olejkiem a następnie dodawać grysik małymi porcjami.


Placek kokosowy

Ciasto:
6 jaj

1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
12 łyżek oliwy lub oleju

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao
Całe jajka ubić z cukrem. Następnie wlać oliwę ciągle mieszając. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze (lub wyłożonej papierem do pieczenia) ok. 40 min. w temp. 180°C.

Masa:
8 łyżek kokosu
3 łyżki mąki krupczatki
0,5 l mleka
1 margaryna
1 żółtko
0,25 szkl. cukru pudru
4 łyżki miodu
Dekoracja:
10 dkg kokosu
2 łyżki masła
Masło stopić na patelni, następnie wsypać kokos i prażyć 5 minut ciągle mieszając. Ostudzić.

Kokos i krupczatkę zalać połową mleka. Resztę mleka zagotować, po czym wlać do niego moczony kokos z krupczatką i gotować 5 minut ciągle mieszając. Ostudzić.
Margarynę utrzeć z żółtkiem i cukrem. Do utartej margaryny stopniowo dodawać kokos i miód. Następnie przełożyć placek masą (zostawiając odrobinę na wierzch placka) i posypać prażonym kokosem.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Wyniki konkursu z okazji 18 urodzin czasopisma „Pasieka” Zadaniem konkursowym...

z Polski

Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa , 10-05-2021

Martyna WalerowiczJak prowadzic ekoogród Copyright © 2021Wydawnictwo BEE & HONEY Sp. z o.o. BEE...

Jak prowadzić ekoogród

Pasieka - avatar Pasieka, 06-05-2021

Ogród na wodzie Tym razem zwrócimy się w stronę osób...

Jak prowadzić ekoogród

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 06-05-2021

Ziemie jałowe Dostałeś kawałek gruntu po dziadku, który nie wiedział...

Jak prowadzić ekoogród

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-05-2021

Rok w ekologicznym ogrodzie Jakże wspaniałe są ogrody Polaków! Te...

Jak prowadzić ekoogród

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-05-2021

Styczeń Wykonujemy zimowe cięcie drzew owocowych. Wysiewamy nasiona pierwiosnki. Planujemy działania w...

Jak prowadzić ekoogród

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-05-2021

Luty Uzupełniamy zapasy nasion, cebul, bulw, karp itd., a także...

Jak prowadzić ekoogród

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-05-2021

Marzec Tniemy tamaryszek francuski i pięciopręcikowy. Pod koniec miesiąca, jeśli pogoda...

Jak prowadzić ekoogród

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-05-2021

Kwiecień Przerzedzamy pąki drzew owocowych. Po kwitnieniu przycinamy wierzby! Przycinamy pędy jeżyn. Owijamy...

Jak prowadzić ekoogród

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-05-2021