fbpx

NEWS:

Rozdział 1. Światłość przez wieki

„Zapal maleńką świeczkę, zamiast przeklinać ciemność”
Konfucjusz

Spróbujmy sobie wyobrazić historię ludzkości bez ujarzmienia ognia. Surowe mięso, strach przed drapieżnikami, dotkliwe zimno w nocy. Czy cywilizacja byłaby w stanie rozwijać się dalej? A później, gdyby człowiek nie odkrył, że sznurek zanurzony w tłuszczu pali się długo i jasnym płomieniem?

Krótki poradnik o produkcji świec z wosku pszczelego  (01_Rembrandt_ritch_man_parable_o)
Przypowieść o bogatym głupcu. Obraz autorstwa Rembrandta. Fot. Rembrandt

Czy mnisi mogliby przepisywać księgi? Czy nordyckie tkaczki tworzyłyby swoje płótna, gdyby nie świece, których płomień rozpraszał mrok nocy polarnych? Raczej nie. Historia ludzkości to historia światła.

By ogień nam dobrze służył, musieliśmy wymyślić sposób na jego bezpieczne użytkowanie. Historia podporządkowania światła trwa już 5000 lat: od sitowych świec i pochodni w starożytnym Egipcie, przez te łojowe w Rzymie, do których zaczęto stosować knoty z lnu (w tym samym czasie w Chinach wykorzystywano papier), po wprowadzenie w 1825 roku plecionych knotów, palących się długo i równo.

Za paliwo służyły wydzieliny zwierząt, tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz, oczywiście, wosk pszczeli – jeden z najcenniejszych produktów do wyrobu świec. Obecnie obok wosków i tłuszczów naturalnych wykorzystywane są też sztuczne, takie jak parafina czy stearyna, a świece można tworzyć na kilkadziesiąt sposobów.

Krótki poradnik o produkcji świec z wosku pszczelego  (02)
Fot. fietzfotos

Od zarania dziejów płomień był symbolem mistycznym: wieczny ogień w świątyniach chrześcijańskich, bóg Agni w wierzeniach wedyjskich czy rzymska bogini Westa, patronka ogniska domowego. Ogień tej ostatniej pielęgnowały kapłanki-dziewice zwane westalkami.

O tym, czy były gotowe do pełnienia służby, miał świadczyć test polegający na zdmuchnięciu świecy i wskrzeszeniu płomienia z żarzącego się knota.

Dym świecy to symbol drogi łączącej świat duchowy i ziemski, a okadzanie było rytuałem oczyszczania i ściśle wiązało się z mistyką. Powolne wypalanie knota obrazowało upływ życia. Chrześcijanie stawiają znicze na grobach, noszą gromnice i zapalają świeczki wotywne, ponieważ światło symbolizuje Boga.


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Porady: Kremowanie miodu Zdjęcie: Freepik Po co właściwie kremować miód? Wbrew...

z Polski

Walerowicz Martyna, 08-07-2024

Porada – lipcowe odkłady Zdjęcie: Freepik  Wśród pszczelarzy i pszczelarek rozpowszechniona...

z Polski

Walerowicz Martyna, 05-07-2024

Konkurs w programie „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” Z badań opinii...

z Polski

Walerowicz Martyna, 05-07-2024

„Pasieka” wspiera PLLuM! Zdjęcie: Freepik „Pasieka” współpracuje z naukowcami z sześciu...

z Polski

Walerowicz Martyna, 04-07-2024

„Od pasieki do pasieki” po raz dziewiąty! Zdjęcie: autorem wszystkich...

z Polski

Podgajny Sławomir, 02-07-2024

Międzynarodowe Forum na rzecz zrównoważonego pszczelarstwa  Zdjęcie: Freepik Forum, zorganizowane przez...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 01-07-2024

Wstęp Miód to słodki produkt naturalny, wytwarzany przez pszczoły. Jego...

Miody pod lupą

Burzyńska Marta, 26-06-2024

Rozdział 1 Miód – produkt pochodzenia zwierzęcego W Polsce pszczelarstwo to...

Miody pod lupą

Burzyńska Marta, 26-06-2024

Rozdział 2 O miodzie słów kilka Skład, barwa, aromat i smak...

Miody pod lupą

Burzyńska Marta, 26-06-2024