fbpx

NEWS:

Sernik wiedeński

Składniki:
1 kg sera białego (najlepiej 2-lub 3-krotnie zmielony)
20 dkg masła
6 dużych jaj
20 dag miodu
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
3-4 łyżki bułki tartej drobno mielonej
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka (stopniowo po jednym), budynie (sypkie) i bułkę tartą. Po dokładnym połączeniu składników dodawać po 1 łyżce ser. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli) i bardzo delikatnie połączyć je z masą serową (wymieszać łyżką).

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 60 min. nie otwierając pieca. Po upieczeniu nie wyjmować od razu ciasta, tylko pozostawić jeszcze 30 min. w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Surówka z kapusty pekińskiej z miodem

Składniki:
1 kapusta pekińska
2 duże marchewki
2 średnie jabłka
1 średnia cebula
1 łyżeczka miodu
parę kropel soku z cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować, oprószyć solą i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odstawić na 15 min. Marchewki i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z kapustą. Na końcu dodać sok z cytryny, miód, oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Surówka doskonale nadaje się do potraw z grilla.

zdjęcia i oprac. Teresa Kobiałka


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Różowa „ciastolina” wabi pszczoły Zdjęcie: pixabay. Zapylanie sadów bywa problematyczne –...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 24-11-2020

Webinar: Przygotowanie rodzin pszczelich do pożytków wczesnowiosennych oczami praktyków Zdjęcie:...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 24-11-2020

Nauka na zimno, czyli przechowywanie pszczół w chłodniach Zdjęcie: Pixabay. W USA...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2020

Kongres Apimondia został przeniesiony Zdjęcie: Pixabay. Czterdziesty siódmy kongres Apimondii nie...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 17-11-2020

Bee Saving Paper – papier doskonały dla pszczół Zdjęcie: Bee...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 17-11-2020

Wędrówka pestycydów z wiatrem – od Tyrolu do Szwajcarii Zdjęcie:...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 16-11-2020

Nie śpią, bo są podtrute – nowe badania o...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 16-11-2020

Mało miodu, niższe ceny Zdjęcie: Pixabay. W ostatnich miesiącach regularnie donosiliśmy...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 12-11-2020

Pszczelarski potencjał Nowej Zelandii Zdjęcie: Pixabay. Średnie tempo rozwoju pszczelarstwa w...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 12-11-2020