fbpx

NEWS:

Apiturystyka po hiszpańsku

Hiszpania to podobnie jak Polska kraj o wielowiekowych tradycjach pszczelarskich. Pszczoły i ich praca są tam otaczane szacunkiem, a produkty pszczele wykorzystywane w wielu dziedzinach życia. Jest to również jeden z krajów, w których prężnie rozwija się apiturystyka.

Pasieka nr 85 (Apiturystyka-fot-1)
Fot. 1. Gerardo Pérez González właściciel „Abejas del Valle”. fot.© B. Woś.

Pszczoły doliny Tietar

Doskonałym przykładem jest gospodarstwo „Abejas del Valle” prowadzone przez Gerardo Péreza Gonzáleza (fot. 1.). Gospodarstwo położone jest pomiędzy miastami Candeleda i Poyales del Hoyo, w dolinie Tietar, w regionie La Vera na południowym stoku Sierra de Gredos (około 160 km na zachód od Madrytu).

Pasieka nr 85 (Apiturystyka-fot-2)
Fot. 2. Fragment ekspozycji muzealnej - „Abejas del Valle”. fot.© B. Woś

„Abejas del Valle” to połączenie pasieki, ośrodka edukacyjnego i muzeum. Właściciel, miłośnik, badacz i znawca pszczół, od 40 lat prowadzi pasiekę. Doświadczeniem i wiedzą dzieli się w utworzonym na terenie gospodarstwa ośrodku edukacyjnym.

Ośrodek działający od 1997 r. zaprojektowany został na potrzeby prowadzenia zajęć edukacyjnych, prezentacji i kursów pszczelarskich. Zajęcia przygotowane są dla szerokiej grupy odbiorców, począwszy od przedszkolaków przez uczniów szkół podstawowych, średnich, studentów, emerytów, a skończywszy na pszczelarzach, którzy mogą wymieniać się wiedzą i doświadczeniami oraz organizować kursy doszkalające i konferencje.

Edukacja

W skład ośrodka edukacyjnego wchodzi sala wykładowa mogąca pomieścić 60 osób, ekspozycja muzealna ukazująca historyczne eksponaty związane z rozwojem pszczelarstwa z Hiszpanii i Maroka (fot. 2.). Ponadto sala edukacyjna wyposażona jest w urządzenia multimedialne umożliwiające projekcje filmów i zdjęć w wysokiej rozdzielczości, ukazujących specyfikę życia i pracy pszczół oraz ich role w ekosystemie.

Pasieka nr 85 (Apiturystyka-fot-3)
Fot. 3. Naturalna zabudowa w gablocie edukacyjnej. fot.© B. Woś

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Dobrze bo lokalnie

Poza salą edukacyjną na terenie gospodarstwa znajduje się sklepik z produktami pszczelimi. Zakupić w nim można miody pochodzące z miejscowej pasieki (wielokwiatowy, ze spadzi dębowej, rozmarynowy, lawendowy), pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, a także produkty z wosku pszczelego i liczne specyfiki tworzone na bazie miodu i produktów pszczelich.

Pasieka nr 85 (Apiturystyka-fot-4)
Fot. 4. Zabytkowe ule z rejonu Galicji. fot.© B. Woś.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Barbara Woś
Instytut Turystyki i Rekreacji
Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
Politechnika Opolska
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

TESCO wycofało ze sprzedaży fałszowane miody Zdjęcie: natashabreen W listopadzie angielska...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-12-2019

W telegraficznym skrócie POLSKA Poznań/Warszawa Politycy angażują się w ochronę pszczół. Prezydent...

Pasieka 1/2020

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 04-12-2019

Kupuj polski miód Pszczelarze doskonale wiedzą, dlaczego lokalny miód jest...

Pasieka 1/2020

Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa , 04-12-2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 4. Przeciwwarrozowe produkty...

Pasieka 1/2020

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 04-12-2019

Czym pszczelarze powinni się kierować przy wyborze matek W poprzednim...

Pasieka 1/2020

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 04-12-2019

Czy mikrofale pochodzące z kuchenki mikrofalowej wpływają na jakość...

Pasieka 1/2020

Konstancja Jabłońska, Mateusz Grabowski - avatar Konstancja Jabłońska, Mateusz Grabowski, 04-12-2019

Pszczoły też chodzą na grzyby O tym, że wiele owadów...

Pasieka 1/2020

Rafał Szyrszeń - avatar Rafał Szyrszeń, 04-12-2019

To, co dla nas najważniejsze Zaczyna się nowy rok i...

Pasieka 1/2020

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 04-12-2019

Wytapianie wosku – przegląd rozwiązań sprzętowych Umiejętne gospodarowanie woskiem w...

Pasieka 1/2020

Piątek Michał - avatar Piątek Michał, 04-12-2019