fbpx

NEWS:

Apiturystyka – dobre praktyki

Analizując dobre praktyki z zakresu apiturystyki warto pokazać przykład gospodarstwa, którego właściciele w ciągu wielu lat doświadczeń wypracowali interesującą ofertę związaną z naturalnym, w pełni ekologicznym gospodarowaniem i prowadzeniem pasiek. Na terenie gospodarstwa prowadzona jest edukacja w zakresie powiązań pomiędzy poszczególnymi elementami środowiska oraz ich wpływem na zdrowie i samopoczucie człowieka.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-01.jpg)
Wejście do głównego budynku „Rancho Cortesano”.
fot.© fot.© B. Woś

Sociedad Cooperativa Andaluza „Campo de la Miel” jest firmą rodzinną z ponad 25-letnim doświadczeniem zlokalizowaną nieopodal Jerez w Hiszpanii. Firmowe „Rancho Cortesano” to gospodarstwo ekologiczne prowadzące działalność w zakresie pszczelarstwa i wprowadzania do obrotu produktów pszczelich oznaczonych marką „Rancho Cortesano” oraz „Eco Rancho Cortesano”.

Podstawą działalności pszczelarskiej jest 2000 rodzin pszczelich rozmieszczonych w 40 pasiekach zlokalizowanych w prowincji Kadyks. Pasieki rozmieszczone są w górskich obszarach chronionych (Parque Natural de Grazalema, Vega del Guadalete, Sierra de San José del Valle) gwarantujących wysoką jakość miodu, ze względu na naturalność i niski stopień zanieczyszczenia środowiska.

Produkty gospodarstwa to miód (np. rozmarynowy, eukaliptusowy, tymiankowy, z drzewa truskawkowego, ze spadzi dębowych, kasztanowy i inne) pyłek pszczeli, mleczko pszczele, propolis i wosk. Poza typowo pszczelarską działalnością na terenie gospodarstwa dynamicznie rozwija się apiturystyka i edukacja ekologiczna.

Stworzono tam „Muzeum miodu i pszczelarstwa” („Museo de la Miel y las Abejas”), w którym poznać można historię hiszpańskiego pszczelarstwa, zobaczyć dawny sprzęt używany w pasiekach, zabytkowe ule, zapoznać się ze specyfiką produktów pszczelich, sposobem ich pozyskiwania i właściwościami zdrowotnymi miodu.

Ekspozycja dotyczy też aspektów funkcjonowania rodziny pszczelej oraz zasady prowadzenia ekologicznego gospodarstwa rolnego i pszczelarskiego.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-02.jpg)
Fragment ekspozycji muzealnej „Museo de la Miel y las Abejas Rancho Cortesano”.
fot.© B. Woś

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

W gospodarstwie realizowane są liczne ekologiczne projekty edukacyjne, w tym „Comedor-Restaurante del Huerto Eco”, czyli ekologiczna restauracja serwująca dania przygotowane na bazie produktów pozyskanych bezpośrednio z gospodarstwa na krótko przed przygotowaniem dania.

Taka oferta ukazuje bezpośrednie powiązanie tego co jemy z miejscem, gdzie to rośnie i organizmami, które zaangażowane są w powstawanie danego produktu (w tym miodu). Goście gospodarstwa mają możliwość zobaczenia jak rosną konkretne rośliny, spróbowania warzyw, ziół i owoców bezpośrednio z sadu i ogrodu, a następnie degustowania ich w potrawach serwowanych w restauracji.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-04.jpg)
Powrót z zajęć w pasiece - „Rancho Cortesano”.
fot.© B. Woś

Mają także możliwość zakupienia w lokalnym sklepie ekologicznych warzyw i owoców uprawianych na farmie.

Duże wrażenie robi zróżnicowanie oferty przygotowanej dla turystów, jej przekaz edukacyjny (nauczanie przez doświadczanie) oraz wyjątkowa, rodzinna atmosfera miejsca, które pomimo dużej liczby odwiedzających zachowuje charakter kameralnej wiejskiej zagrody, w której ma się ochotę zostać na dłużej, aby schronić się przed gorącym hiszpańskim słońcem.

Wszystko to sprawia, iż „Rancho Cortesano” to miejsce, do którego chętnie się wraca, jeżeli nie na kolejne zajęcia edukacyjne, to na doskonałe potrawy miejscowej restauracji lub po wyborne miody.

Barbara Woś
Instytut Turystyki i Rekreacji
Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
Politechnika Opolska
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

TESCO wycofało ze sprzedaży fałszowane miody Zdjęcie: natashabreen W listopadzie angielska...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-12-2019

W telegraficznym skrócie POLSKA Poznań/Warszawa Politycy angażują się w ochronę pszczół. Prezydent...

Pasieka 1/2020

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 04-12-2019

Kupuj polski miód Pszczelarze doskonale wiedzą, dlaczego lokalny miód jest...

Pasieka 1/2020

Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa , 04-12-2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 4. Przeciwwarrozowe produkty...

Pasieka 1/2020

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 04-12-2019

Czym pszczelarze powinni się kierować przy wyborze matek W poprzednim...

Pasieka 1/2020

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 04-12-2019

Czy mikrofale pochodzące z kuchenki mikrofalowej wpływają na jakość...

Pasieka 1/2020

Konstancja Jabłońska, Mateusz Grabowski - avatar Konstancja Jabłońska, Mateusz Grabowski, 04-12-2019

Pszczoły też chodzą na grzyby O tym, że wiele owadów...

Pasieka 1/2020

Rafał Szyrszeń - avatar Rafał Szyrszeń, 04-12-2019

To, co dla nas najważniejsze Zaczyna się nowy rok i...

Pasieka 1/2020

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 04-12-2019

Wytapianie wosku – przegląd rozwiązań sprzętowych Umiejętne gospodarowanie woskiem w...

Pasieka 1/2020

Piątek Michał - avatar Piątek Michał, 04-12-2019