fbpx

NEWS:

Apiturystyka – dobre praktyki

Analizując dobre praktyki z zakresu apiturystyki warto pokazać przykład gospodarstwa, którego właściciele w ciągu wielu lat doświadczeń wypracowali interesującą ofertę związaną z naturalnym, w pełni ekologicznym gospodarowaniem i prowadzeniem pasiek. Na terenie gospodarstwa prowadzona jest edukacja w zakresie powiązań pomiędzy poszczególnymi elementami środowiska oraz ich wpływem na zdrowie i samopoczucie człowieka.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-01.jpg)
Wejście do głównego budynku „Rancho Cortesano”.
fot.© fot.© B. Woś

Sociedad Cooperativa Andaluza „Campo de la Miel” jest firmą rodzinną z ponad 25-letnim doświadczeniem zlokalizowaną nieopodal Jerez w Hiszpanii. Firmowe „Rancho Cortesano” to gospodarstwo ekologiczne prowadzące działalność w zakresie pszczelarstwa i wprowadzania do obrotu produktów pszczelich oznaczonych marką „Rancho Cortesano” oraz „Eco Rancho Cortesano”.

Podstawą działalności pszczelarskiej jest 2000 rodzin pszczelich rozmieszczonych w 40 pasiekach zlokalizowanych w prowincji Kadyks. Pasieki rozmieszczone są w górskich obszarach chronionych (Parque Natural de Grazalema, Vega del Guadalete, Sierra de San José del Valle) gwarantujących wysoką jakość miodu, ze względu na naturalność i niski stopień zanieczyszczenia środowiska.

Produkty gospodarstwa to miód (np. rozmarynowy, eukaliptusowy, tymiankowy, z drzewa truskawkowego, ze spadzi dębowych, kasztanowy i inne) pyłek pszczeli, mleczko pszczele, propolis i wosk. Poza typowo pszczelarską działalnością na terenie gospodarstwa dynamicznie rozwija się apiturystyka i edukacja ekologiczna.

Stworzono tam „Muzeum miodu i pszczelarstwa” („Museo de la Miel y las Abejas”), w którym poznać można historię hiszpańskiego pszczelarstwa, zobaczyć dawny sprzęt używany w pasiekach, zabytkowe ule, zapoznać się ze specyfiką produktów pszczelich, sposobem ich pozyskiwania i właściwościami zdrowotnymi miodu.

Ekspozycja dotyczy też aspektów funkcjonowania rodziny pszczelej oraz zasady prowadzenia ekologicznego gospodarstwa rolnego i pszczelarskiego.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-02.jpg)
Fragment ekspozycji muzealnej „Museo de la Miel y las Abejas Rancho Cortesano”.
fot.© B. Woś

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

W gospodarstwie realizowane są liczne ekologiczne projekty edukacyjne, w tym „Comedor-Restaurante del Huerto Eco”, czyli ekologiczna restauracja serwująca dania przygotowane na bazie produktów pozyskanych bezpośrednio z gospodarstwa na krótko przed przygotowaniem dania.

Taka oferta ukazuje bezpośrednie powiązanie tego co jemy z miejscem, gdzie to rośnie i organizmami, które zaangażowane są w powstawanie danego produktu (w tym miodu). Goście gospodarstwa mają możliwość zobaczenia jak rosną konkretne rośliny, spróbowania warzyw, ziół i owoców bezpośrednio z sadu i ogrodu, a następnie degustowania ich w potrawach serwowanych w restauracji.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-04.jpg)
Powrót z zajęć w pasiece - „Rancho Cortesano”.
fot.© B. Woś

Mają także możliwość zakupienia w lokalnym sklepie ekologicznych warzyw i owoców uprawianych na farmie.

Duże wrażenie robi zróżnicowanie oferty przygotowanej dla turystów, jej przekaz edukacyjny (nauczanie przez doświadczanie) oraz wyjątkowa, rodzinna atmosfera miejsca, które pomimo dużej liczby odwiedzających zachowuje charakter kameralnej wiejskiej zagrody, w której ma się ochotę zostać na dłużej, aby schronić się przed gorącym hiszpańskim słońcem.

Wszystko to sprawia, iż „Rancho Cortesano” to miejsce, do którego chętnie się wraca, jeżeli nie na kolejne zajęcia edukacyjne, to na doskonałe potrawy miejscowej restauracji lub po wyborne miody.

Barbara Woś
Instytut Turystyki i Rekreacji
Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
Politechnika Opolska
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej i w serwisie www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książki w...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Słynny cytat Einsteina jest zmyślony Ponieważ ciągle napotykamy w mediach...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 22-01-2020

Wyniki konkursu dla prenumeratorów "Pasieki" Tegorocznym zwycięzcą konkursu jest Jakub...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 17-01-2020

IJHARS zbadał miód. Znowu problemy z etykietami. Zdjęcie: elenglush, freepik, Inspektorat...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 16-01-2020

  Cienie produkcji migdałów Zdjęcie: martinleber, freepik Tłumaczenie fragmentów artykułu, który ukazał...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-01-2020

B-box – ul dla każdego? Zdjęcie: anutaphoto, freepik. „Staromodne metody pszczelarstwa...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 14-01-2020

Gdy głód zagląda w oczy Zdjecie: Roman Dudzik. Wszystkie prawa...

z Polski

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 07-01-2020

Największy na świecie rezerwat pszczół zagrożony Autor zdjęcia: Anankkml, Freepik. Gdy...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 07-01-2020

Pszczoły spektakularnie przerwały mecz w Tanzanii Zdjęcie: Azam TV Pszczoły są...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 02-01-2020

EPA zatwierdziła stosowanie Vectorine Zdjęcie: anutaphoto, freepik O tym dlaczego pszczoły...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 02-01-2020