fbpx

NEWS:

Apiturystyka – dobre praktyki

Analizując dobre praktyki z zakresu apiturystyki warto pokazać przykład gospodarstwa, którego właściciele w ciągu wielu lat doświadczeń wypracowali interesującą ofertę związaną z naturalnym, w pełni ekologicznym gospodarowaniem i prowadzeniem pasiek. Na terenie gospodarstwa prowadzona jest edukacja w zakresie powiązań pomiędzy poszczególnymi elementami środowiska oraz ich wpływem na zdrowie i samopoczucie człowieka.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-01.jpg)
Wejście do głównego budynku „Rancho Cortesano”.
fot.© fot.© B. Woś

Sociedad Cooperativa Andaluza „Campo de la Miel” jest firmą rodzinną z ponad 25-letnim doświadczeniem zlokalizowaną nieopodal Jerez w Hiszpanii. Firmowe „Rancho Cortesano” to gospodarstwo ekologiczne prowadzące działalność w zakresie pszczelarstwa i wprowadzania do obrotu produktów pszczelich oznaczonych marką „Rancho Cortesano” oraz „Eco Rancho Cortesano”.

Podstawą działalności pszczelarskiej jest 2000 rodzin pszczelich rozmieszczonych w 40 pasiekach zlokalizowanych w prowincji Kadyks. Pasieki rozmieszczone są w górskich obszarach chronionych (Parque Natural de Grazalema, Vega del Guadalete, Sierra de San José del Valle) gwarantujących wysoką jakość miodu, ze względu na naturalność i niski stopień zanieczyszczenia środowiska.

Produkty gospodarstwa to miód (np. rozmarynowy, eukaliptusowy, tymiankowy, z drzewa truskawkowego, ze spadzi dębowych, kasztanowy i inne) pyłek pszczeli, mleczko pszczele, propolis i wosk. Poza typowo pszczelarską działalnością na terenie gospodarstwa dynamicznie rozwija się apiturystyka i edukacja ekologiczna.

Stworzono tam „Muzeum miodu i pszczelarstwa” („Museo de la Miel y las Abejas”), w którym poznać można historię hiszpańskiego pszczelarstwa, zobaczyć dawny sprzęt używany w pasiekach, zabytkowe ule, zapoznać się ze specyfiką produktów pszczelich, sposobem ich pozyskiwania i właściwościami zdrowotnymi miodu.

Ekspozycja dotyczy też aspektów funkcjonowania rodziny pszczelej oraz zasady prowadzenia ekologicznego gospodarstwa rolnego i pszczelarskiego.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-02.jpg)
Fragment ekspozycji muzealnej „Museo de la Miel y las Abejas Rancho Cortesano”.
fot.© B. Woś

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

W gospodarstwie realizowane są liczne ekologiczne projekty edukacyjne, w tym „Comedor-Restaurante del Huerto Eco”, czyli ekologiczna restauracja serwująca dania przygotowane na bazie produktów pozyskanych bezpośrednio z gospodarstwa na krótko przed przygotowaniem dania.

Taka oferta ukazuje bezpośrednie powiązanie tego co jemy z miejscem, gdzie to rośnie i organizmami, które zaangażowane są w powstawanie danego produktu (w tym miodu). Goście gospodarstwa mają możliwość zobaczenia jak rosną konkretne rośliny, spróbowania warzyw, ziół i owoców bezpośrednio z sadu i ogrodu, a następnie degustowania ich w potrawach serwowanych w restauracji.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-04.jpg)
Powrót z zajęć w pasiece - „Rancho Cortesano”.
fot.© B. Woś

Mają także możliwość zakupienia w lokalnym sklepie ekologicznych warzyw i owoców uprawianych na farmie.

Duże wrażenie robi zróżnicowanie oferty przygotowanej dla turystów, jej przekaz edukacyjny (nauczanie przez doświadczanie) oraz wyjątkowa, rodzinna atmosfera miejsca, które pomimo dużej liczby odwiedzających zachowuje charakter kameralnej wiejskiej zagrody, w której ma się ochotę zostać na dłużej, aby schronić się przed gorącym hiszpańskim słońcem.

Wszystko to sprawia, iż „Rancho Cortesano” to miejsce, do którego chętnie się wraca, jeżeli nie na kolejne zajęcia edukacyjne, to na doskonałe potrawy miejscowej restauracji lub po wyborne miody.

Barbara Woś
Instytut Turystyki i Rekreacji
Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
Politechnika Opolska
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

Spór o maliny w Maleninie W Maleninie k. Tczewa już...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 16-08-2019

Telegraficzny skrót wydarzeń Polska Słupsk » Zirytowany bezczelnymi i regularnymi kradzieżami uli...

Pasieka 5/2019

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 2. W tej części...

Pasieka 5/2019

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 13-08-2019

Gospodarka matkami w pasiekach Polski i określenie źródeł ich...

Pasieka 5/2019

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 13-08-2019

Zawartość pyłku kukurydzy w obnóżach pszczelich pochodzących z pasiek...

Pasieka 5/2019

Teper Dariusz - avatar Teper Dariusz, 13-08-2019

Całoroczna gospodarka pasieczna, cz. 2. Consuetudinis vis magna est („Wielka jest...

Pasieka 5/2019

Szeliga Przemysław - avatar Szeliga Przemysław, 13-08-2019

Wentylacja zimą i nie tylko Wentylacja gniazda pszczelego to interesujące...

Pasieka 5/2019

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 13-08-2019

Jagodniki w praktyce – nowe i niedoceniane pszczele pożytki Polska...

Pasieka 5/2019

Piątek Michał - avatar Piątek Michał, 13-08-2019

Pasieka w lesie Coraz częściej docenia się korzyści z obecności...

Pasieka 5/2019

Witkowska Paulina - avatar Witkowska Paulina, 13-08-2019