Stupina

“Plastic”, albine și viespi

“Plastic”, albine și viespi

“Plastic”, albine și viespi Plasticul, adică materialele plastice din polimeri naturali, sintetici sau modificați, cu proprietăți…

“Plastic”, albine și viespi
Stupina 1/2022 (7)

“Plastic”, albine și viespi

Marți, 08 Martie 2022

“Plastic”, albine și viespi Plasticul, adică materialele plastice din polimeri naturali, sintetici sau modificați, cu proprietăți…

Cum se transmit bolile albinelor. Partea 1.
Stupina 1/2022 (7)

Cum se transmit bolile albinelor…

Marți, 08 Martie 2022

Cum se transmit bolile albinelor. Partea 1. Agentii patogeni ai albinelor pot fi transmisi pe doua…

Trandafirii cataratori, din grădinile vizitate de albine
Stupina 2/2021 (5)

Trandafirii cataratori, din grădinile vizitate…

Marți, 27 Aprilie 2021

Trandafirii cataratori, din grădinile vizitate de albine Trandafiri urcând pe arcade, creând tuneluri elegante în grădini…

Plante utile mai puțin cunoscute
Stupina 3/2021 (6)

Plante utile mai puțin cunoscute

Marți, 05 Octombrie 2021

Plante utile mai puțin cunoscute În ultimii ani, pe piața Romaneasca si nu numai, au fost…

Controlul cu ultrasunete al Varroa destructor folosind un emițător sonic
Stupina 1/2022 (7)

Controlul cu ultrasunete al Varroa…

Marți, 08 Martie 2022

Controlul cu ultrasunete al Varroadestructor folosind un emițător sonic Ideea de a folosi ultrasunetele pentru a…

Compendiu de cunoștințe apicole despre virusurile albinelor, partea 2-a
Stupina 3/2021 (6)

Compendiu de cunoștințe apicole despre…

Marți, 05 Octombrie 2021

Compendiu de cunoștințe apicole despre virusurile albinelor, partea 2-a. În prima parte a publicației, autorii au descris…

Lucrări asupra familiilor de albine în luna MAI
Stupina 2/2021 (5)

Lucrări asupra familiilor de albine…

Marți, 27 Aprilie 2021

după ing. Nicolae Foti, Constantin Antonescu, Eleodor Gh.Bistriceanu, Radu Vancea, prof. univ. dr. ing. Petre Iordache…

Proteine și activitate enzimatică în miere
Stupina 3/2021 (6)

Proteine și activitate enzimatică în…

Marți, 05 Octombrie 2021

Proteine și activitate enzimatică în miere Mierea este un amestec de cel puțin 181 de substanțe…

Revista presei mondiale
Stupina 1/2022 (7)

Revista presei mondiale

Marți, 08 Martie 2022

Revista presei mondiale „American Bee Journal” 3/2021 Ce au în comun virusurile albinelor și albinele? În numărul din…

Cum să protejezi o stupină împotriva devastării și furtului? Partea. 1.
Stupina 3/2021 (6)

Cum să protejezi o stupină…

Marți, 05 Octombrie 2021

Cum să protejezi o stupină împotriva devastării și furtului? Partea. 1. Într-o după-amiază însorită de septembrie, am…

Albinele ca biofiltru natural
Stupina 3/2021 (6)

Albinele ca biofiltru natural

Marți, 05 Octombrie 2021

Albinele ca biofiltru natural Albina joacă un rol cheie în mediul natural. Sarcina sa cea mai…

Grădina de vară cu stupină, in pădure
Stupina 1/2022 (7)

Grădina de vară cu stupină…

Marți, 08 Martie 2022

Grădina de vară cu stupină, in pădure Pădure de stejar secular– numele reflectă în mod miraculos…

Krzysztof Furso: Porady pasieczne (K86)

Porady pasieczne

Styczeń i luty

Styczeń i luty to okres pełnej zimowli pszczół. To czas największych mrozów i często ekstremalnych, niebezpiecznych dla istot żywych zjawisk atmosferycznych. Mrozy i śnieżyce nie szkodzą tak bardzo zimowaniu pszczół, jak silne wiatry, hałasy, wilgoć i duże wahania temperatury. Pszczoły w tym okresie pozostają w kłębie – tym bardziej zwartym im niższa temperatura panuje na dworze.

Porady pasieczne

Każde zakłócenie spokoju rodziny powoduje rozluźnienie kłębu i wzrost temperatury w kłębie, co z kolei powoduje wzrost zużycia pokarmu i przedwczesne czerwienie matek (temp. w środku kłębu w czasie zimy wynosi ok. 30-32°C i nie spada poniżej 22°C, natomiast matka czerwi, gdy temp. wynosi min. 34°C, a na wiosnę może nawet wzrosnąć do 37°C).

Pszczoły, które wygryzły się w styczniu i lutym zaperzą się w ulu i padną, jeśli nie dokonają oblotu oczyszczającego w wieku ok. 10 dni.

Ponadto pszczoły, które już raz były karmicielkami nie mogą powrócić do tej funkcji po raz drugi, a karmienie czerwiu na tyle je wyczerpuje, że żyją krócej.

Pszczoły, które pracowały w drugiej połowie zimy również żyją krócej i w rezultacie na wiosnę, po rozpoczęciu przez matkę czerwienia będzie w rodzinie zbyt mało karmicielek i pszczoły nie będą w stanie wykarmić czerwiu.

Jeżeli pszczoły zimą nie utrzymają odpowiedniej temperatury wewnątrz kłębu, może dojść do „przemrożenia” matki i strutowieje (będzie składała jaja niezapłodnione, z których będą się wygryzać tylko trutnie) lub staci efektywność czerwienia.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Jeżeli do takiego masowego oblotu dojdzie, to przy sprzyjającej pogodzie możemy wykonać pierwszy przegląd wiosenny rodzin. Przegląd taki podobnie jak wykonywany w marcu lub kwietniu, musi być wykonany szybko i dostarczyć nam informacji o kondycji rodziny po zimie, zapasach pokarmu i ewentualnych objawach chorób. Szczegółowo zagadnienie to opisuję w następnej części publikacji.


Krzysztof Furso: Porady pasieczne (K86)


 AbonamentГодовая
подписка
Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Error: No articles to display