Cum se transmit bolile albinelor. Partea 1. Agentii patogeni ai albinelor pot fi transmisi pe doua…
Marți, 08 Martie 2022
Cum se transmit bolile albinelor. Partea 1. Agentii patogeni ai albinelor pot fi transmisi pe doua…
Marți, 08 Martie 2022
Controlul cu ultrasunete al Varroadestructor folosind un emițător sonic Ideea de a folosi ultrasunetele pentru a…
Marți, 08 Martie 2022
Revista presei mondiale „American Bee Journal” 3/2021 Ce au în comun virusurile albinelor și albinele? În numărul din…
Marți, 05 Octombrie 2021
Mini plus - mai mult mini sau plus? Partea a 2a În prima parte a articolului, am…
Marți, 05 Octombrie 2021
Albinele ca biofiltru natural Albina joacă un rol cheie în mediul natural. Sarcina sa cea mai…
Marți, 27 Aprilie 2021
Agata Nicewicz, Łukasz Nicewicz Proprietăți antioxidante ale mierii Mierea este un amestec bogat de compuși chimici de…
Marți, 27 Aprilie 2021
Przemysław Szeliga Mini plus - mai mult mini sau un plus? Dacă răspundeți da la cel puțin…
Marți, 05 Octombrie 2021
Plante utile mai puțin cunoscute În ultimii ani, pe piața Romaneasca si nu numai, au fost…
Marți, 27 Aprilie 2021
Maria Janicka Acoperișurile verzi și pereții verzi sunt surse de polen și nectar Atât de frumoase și…
Marți, 08 Martie 2022
Proprietăți pro-sănătate ale puietului de trantor Omogenatul de puiet de trantor (cunoscut sub denumirea de apilarnil…
Marți, 08 Martie 2022
Comparația dintre biologia albinei Apis mellifera și a albinei gigantice Apis dorsata, partea a 3-a. A…
Marți, 27 Aprilie 2021
Anna Gajda, Ewa Mazur, Andrzej Bober Compendiu de cunoștințe apicole despre virusurile albinelor, partea 1. Toate formele…
Sławomir Trzybiński
Produkcji pyłku i pierzgi oraz postępowaniu z nimi poświęcona jest niniejsza pozycja. Redakcja czasopisma „Pasieka” wychodzi naprzeciw potrzebom wielu polskich pszczelarzy poszukujących podręcznika, który w sposób zrozumiały, praktyczny i jednocześnie plastyczny przedstawi wiedzę potrzebną w pasiece produkującej pyłek i pierzgę.
Mamy nadzieję, że oddawana w Państwa ręce pozycja pomoże nie tylko zwiększyć wydajność ekonomiczną Państwa pasiek, ale jeszcze lepiej poznać i zrozumieć urzekający świat pszczół.
Obecnie najważniejszym kierunkiem gospodarczego użytkowania pszczół w większości krajów świata jest ich wykorzystanie do zapylania roślin uprawnych.
Największą wartość spośród produktów wytwarzanych bezpośrednio przez rodzinę pszczelą ma miód, ale coraz większego znaczenia zaczyna nabierać produkcja pyłku w postaci obnóży i wytwarzanej przez pszczoły pierzgi. Właściwości dietetyczne i lecznicze tych produktów są bardzo duże, stąd rosnące zainteresowanie nimi na rynku.
Przez długie wieki jedynymi wytworami rodziny pszczelej pozyskiwanymi przez ludzi był miód i wosk. Wraz z doskonaleniem technik gospodarki pasiecznej i unowocześnianiem rolnictwa zmieniły się sposoby prowadzenia pasiek, rozszerzona też została gama produktów pasiecznych.
K85 - Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu - sprawdź dostępność książki w sklepie Pasieki
EBOOKK85 - Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu - sprawdź dostępność e-booka w sklepie Pasieki
EPK85 - Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu- kup e-Prenumeratę na 30 dni z książką na zawsze w aplikacji mobilnej