Z wizytą na Akademii Rolniczej w Krakowie

Zespół Pszczelnictwa na Wydziale Ogrodniczym Akademii Rolniczej w Krakowie utworzono w 1981 roku pod kierunkiem prof. dr hab. Haliny Gałuszki. Rok później Zespół przekształcono w Zakład Pszczelnictwa. Od 1993 roku, przez kolejne lata placówką kierował dr hab. Michał Woyciechowski, a od 2001 roku do czasu połączenia Zakładu z Katedrą Sadownictwa dr Krystyna Czekońska.

W skali całego kraju jest to jedyna pszczelarska komórka funkcjonująca przy Wydziale Ogrodniczym uczelni rolniczej.

Na pozostałych wyższych uczelniach pszczelnictwo wykładane jest na Wydziałach Hodowli i Biologii Zwierząt lub Bioinżynierii Zwierząt.


fot. © Teresa Kobiałka

W latach 1985–2001 na krakowskiej AR funkcjonowała jedyna w Polsce specjalizacja z pszczelnictwa. Dziś pszczelnictwo jest tylko przedmiotem kierunkowym na 3 specjalnościach Wydziału Ogrodniczego oraz przedmiotem do wyboru na Wydziale Rolniczo –Ekonomicznym i Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt.

Obecnie ze strony studentów nie ma dużego zainteresowania pszczelnictwem, być może ze względu na małą liczbę miejsc pracy w tej dziedzinie – mówi dr Krystyna Czekońska. Zwróciła również uwagę, że system kształcenia  ulega ciągłym zmianom i dzisiaj obowiązujący dwustopniowy system stwarza możliwość kształcenia niewielkiej liczy specjalistów.

– Zwłaszcza, że na Zachodzie wykształcenie rolnicze uzyskuje się w college’ach (...)a na uniwersytetach kształci się biologów – dodaje dr Adam Tofilski.

Na Wydziale Ogrodniczym obecnie kształci się 1250 studentów. Z roku na rok jest coraz więcej chętnych.  Jeszcze w tym roku Wydział Technologii Żywienia rozpocznie nabór na nowy kierunek: Towaroznawstwo, na którym jednym z przedmiotów będzie towaroznawstwo produktów pszczelich. Wydział Rolniczo–Ekonomiczny otwiera specjalność: agroturystyka, na której studenci dowiedzą się jak poprowadzić agroturystyczne gospodarstwo pasieczne.

Zajęcia dydaktyczne z pszczelarstwa odbywają się w odpowiednio wyposażonej pracowni oraz w pasiece, zlokalizowanej w 40– hektarowym sadzie w Garlicy Murowanej, należącym do Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa.

Pracownicy Zespołu Pszczelnictwa AR prowadzą szereg projektów badawczych. Główne kierunki ich badań to: biologia pszczoły miodnej, patogeneza nozemozy oraz ekologia zapylania roślin.

Dr hab. Krystyna Czekońska oraz dr Adam Tofilski wykładają przedmioty związane z pszczelarstwem na AR w Krakowie. Oboje związali się z tą specjalizacją z powołania. W przypadku Pani Krystyny jest to rodzinna przygoda, dziadka, brata i w końcu Jej. Studiując zootechnikę na AR w Krakowie spotkała prof. Janowskiego, który namówił Panią Krystynę, aby zajęła się pszczelarstwem „naprawdę”.

Dr Adam Tofilski również miał kontakt z pszczołami już jako dziecko. Dziś pszczelarstwo jest jego życiową pasją, a chęć zrozumienia zachowania pszczół – wielkim wyzwaniem.

Tekst został opracowany na podstawie rozmowy z dr hab. Krystyną Czekońską i drem Adamem Tofilskim z AR w Krakowie.

Teresa Kobiałka

dr hab. Krystyna Czekońska
Wykłada na AR w Krakowie następujące przedmioty: pszczelnictwo, ekologia zapylania roślin, pożytki pszczele,  gospodarka pasieczna.
W pszczelarstwie nie da się być naukowcem, jeżeli nie ma się praktyki.

dr Adam Tofilski
Wykłada na AR w Krakowie następujące przedmioty: ekologia owadów społecznych i pszczelnictwo, informatyka.
Bardziej jestem teoretykiem jak praktykiem, chociaż zawsze miałem kontakt z pszczołami.


Artykuł "Z wizytą na Akademii Rolniczej w Krakowie" ukazał się w czasopiśmie "Pasieka" nr 1/2008, str. 36.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Pszczelarze na trutowisku XV spotkanie biesiadne śląskich pszczelarzy w ośro...
Mirosław LeszczykPszczelarze na trutowisku XV spotkanie biesiadne śląskich pszczelarzy w ośrodku Trutwisko-Murcki

Pszczelarze na trutowisku XV spotkanie biesiadne śląskich pszczelarzy w ośrodku Trutwisko-Murcki Niemalże zawsze, gdy śląscy pszczelarze organizują w ośrodku szkoleniowo-hodowlanym Trutowisko-Murcki swoje doroczne spotkania biesiadne, jest ciepło i słonecznie. Nie inaczej było w nied [ ... ]

Pasieka 6/2016
Dni Otwarte w firmie Łysoń
Kobiałka Teresa Dni Otwarte w firmie Łysoń

Dni Otwarte w firmie Łysoń 1-2 października 2016 roku odbyły się Dni Otwarte w firmie Łysoń oraz w Wydawnictwie Pasieka. Kolorowym akcentem uroczystości było nawiązanie do folkloru krakowskiego widoczne nie tylko w aranżacji sceny i strojach firmowych obsługi, lecz również w program [ ... ]

Pasieka 6/2016
Wosk – pozyskiwanie, klarowanie, produkcja węzy
Grobelny Przemysław Wosk – pozyskiwanie, klarowanie, produkcja węzy

Wosk – pozyskiwanie, klarowanie, produkcja węzy Jako pszczelarze wiemy, iż do naszych podopiecznych powinna trafiać węza z dobrej jakości wosku, wytopionego z plastrów, które w sezonie pszczelarskim wyeliminowaliśmy z uli. Węza, jaką zamierzamy dać naszym pszczołom powinna zostać wyk [ ... ]

Pasieka 6/2015