Fotografia pszczelarska – pasja i praca

Pszczelarstwo i fotografię, czyli pracę i pasję możemy doskonale połączyć. Zarówno praca przy pszczołach, jak i fotografowanie wymaga ogromnej cierpliwości i ciągłej nauki. W tym przypadku naszą pasiekę możemy potraktować jako ogromne atelier fotograficzne, w którym bezgranicznie możemy się poddać tworzeniu wyjątkowych fotografii. Wystarczy tylko do naszych obserwacji zachowania się pszczół na wylotach uli dodać obserwację światła słonecznego w różnych porach dnia.


fot.©Dariusz Małanowski
Inaczej pasieka wygląda o świcie, gdzie rosa skrzy się na liściach traw, inaczej w południe, a zupełnie innych barw nabiera przed zachodem słońca. Wydawać by się mogło, że fotografowanie i robienie dobrych zdjęć wymaga dużych nakładów finansowych. Mijają już czasy fotografii analogowej, której koszty są nieporównywalnie wyższe do obecnej i powszechnej fotografii cyfrowej, która pozwala na utrwalanie obrazów bardzo niskim kosztem.

Jaki aparat fotograficzny wybrać?

Na rynku mamy szeroką gamę aparatów cyfrowych, zarówno amatorskich, dla zaawansowanych amatorów, półprofesjonalnych, jak i profesjonalnych. Decyzja o zakupie odpowiedniego sprzętu zawsze opiera się na zasobności portfela i posiadanych umiejętnościach. Załóżmy, że chcemy być tylko amatorami, a fotografię potraktujemy jako nasze następne hobby. Decydując się na zakup aparatu fotograficznego możemy się kierować różnymi aspektami – ceną, ilością megapikseli, funkcjami aparatu oraz opiniami użytkowników, których w internecie jest niezliczona ilość. Każdy pszczelarz-fotograf marzy, aby w swojej kolekcji mieć zdjęcia pszczoły, aby były widoczne i wyraźne włoski na ciele pszczoły, czułki, języczek czy jajeczko w komórce. Niemalże każdy aparat kompaktowy jest wyposażony w funkcję makro i super makro czyli możliwość robienia zdjęć w dużym powiększeniu.

Obecne kompakty w zupełności wystarczą do robienia doskonałych zdjęć w pasiece. Jeżeli poznamy możliwości swojego aparatu, zapoznamy się z zasadami działania poszczególnych funkcji, możemy dodatkowo zainstalować na swoim komputerze programy graficzne do obróbki zdjęć. Każdy aparat wyposażony jest w instrukcję użytkowania, którą niezbyt chętnie czytamy. Osobiście polecam portale internetowe poświęcone fotografii. Na rynku prasowym jest również sporo czasopism o tej tematyce. Warto oglądać zdjęcia innych autorów w galeriach internetowych. W większości są tam komentarze, które służą nie tylko do krytyki, ale i do nauki. Polecam również bycie użytkownikiem takich galerii. Nasze prace ocenią inni fotograficy amatorzy i zawodowcy. Tam możemy nauczyć się przyjmować krytykę.

Pasja czy praca?

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Dariusz 
Małanowski


Artykuł "Fotografia pszczelarska – pasja i praca" ukazał się w czasopiśmie "Pasieka" nr 2/2011, str. 28.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Warto wiedzieć
Karwan Dariusz Warto wiedzieć

Warto wiedzieć W całym naszym zgiełku i zabieganiu zapominamy czasem o rzeczach, które na pierwszy rzut oka są oczywiste, a tak naprawdę zadziwiają naukowców. Spójrzmy więc na naszą pszczołę i zastanówmy się chwilę nad ogromem pracy, którą wykonuje bez narzekań, a z której nie [ ... ]

Pasieka 1/2016
„Jak chce mieć Pan barć, to niech ją Pan sobie zrobi”, czyli o odrodzeniu ba...
„Jak chce mieć Pan barć, to niech ją Pan sobie zrobi”, czyli o odrodzeniu bartnictwa, cz. 2.

"Jak chce mieć Pan barć, to niech ją Pan sobie zrobi", czyli o odrodzeniu bartnictwa, cz. 2. Wywiad z Piotrem Piłasiewiczem W poprzednim numerze „Pasieki” ukazała się pierwsza część wywiadu z Panem Piotrem Piłasiewiczem – współczesnym bartnikiem działającym na terenie Puszczy  [ ... ]

Pasieka 6/2015
Czy każdego można nazwać dziś pszczelarzem?
Nowotnik Piotr Czy każdego można nazwać dziś pszczelarzem?

Czy każdego można nazwać dziś pszczelarzem? O dyscyplinie i etyce pszczelarskiej słów kilka Pszczelarzy od zawsze uważano za ludzi uczciwych, wiarygodnych i prawdomównych. Darzono ich zaufaniem do tego stopnia, że w czasie składania zeznań, pszczelarz czy też bartnik nie musiał skł [ ... ]

Pasieka 5/2016