Pokonaj warrozę (K2)

7. Dlaczego warroza potrafi zniszczyć rodzinę pszczelą mimo jej leczenia?

Komu pisane zwycięstwo?

Warroza obecna jest w pasiekach już ponad 30 lat. Opracowano i udoskonalono metody jej zwalczania, ale bardzo często pszczelarze zadają pytanie:

Pokonaj warrozę - komu pisane zwycięstwo?

Dlaczego warroza potrafi zniszczyć rodzinę pszczelą mimo jej leczenia?

Wiele rodzin „ratuje” się sama

W bardzo wielu przypadkach pszczelarze spotykają się ze zjawiskiem upadku rodzin pszczelich, mimo prawidłowego stosowania preparatów warroabójczych. Zjawisko to zostało przedstawione w tabeli nr 8 w postaci liczebności samic Varroa destructor w rodzinie, która nie wyroiła się w ciągu ostatnich czterech lat i nie było w niej okresów bezczerwiowych oraz leczona była przy użyciu preparatu o 95% skuteczności bójczej w stosunku do pasożyta.

Tabela 9. Liczebność pasożytów w rodzinie pszczelej po zastosowaniu środka warroabójczego o skuteczności 95% i warunkach identycznych jak w tabeli nr 3.

Rójka zabiera z macierzaka nawet do 30% populacji Varroa destructor.
Rójka zabiera z macierzaka nawet do 30% populacji
Varroa destructor.

Jak można zauważyć nawet stosowanie tak wysoce skutecznych środków warroabójczych nie chroni całkowicie pasiek przed stratami z powodu warrozy. Wiele rodzin „ratuje” się sama przez intensywne rojenie się. Rójka zabiera z macierzaka nawet do 30% populacji pasożyta.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Zabiegi biotechniczne

Do tego celu służą też rozmaite zabiegi biotechniczne wykorzystujące znajomość biologii pszczoły i Varroa destructor. Dlatego w nowoczesnym pszczelarstwie, zgodnie z przedstawionym wcześniej zintegrowanym programem walki z pasożytem, łączy się zabiegi z użyciem środków leczniczych z zabiegami biotechnicznymi, dzięki czemu wzrasta skuteczność walki z pasożytem i zmniejsza straty w rodzinach pszczelich.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


Paweł Chorbiński: Pokonaj warrozę. Wyd. II



Co w trawie piszczy...

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co kolorowa nalepka i pudełko, po co ulotka lub broszura? Jak cię widzą, tak cię piszą i tak chętniej kupują. Ten sam miód, a [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Co zrobić, żeby było lepiej, czyli podsumowanie sezonu
Trzybiński Sławomir Co zrobić, żeby było lepiej, czyli podsumowanie sezonu

Co zrobić, żeby było lepiej, czyli podsumowanie sezonu Miniony sezon uznalibyśmy za udany, gdyby nie problemy z pogodą. Był też dość krótki, bo tak jak późno się zaczął, tak też szybko się skończył. Pozostał niedosyt – że to już po wszystkim, że można było więcej, lepi [ ... ]

Pasieka 6/2016
Dni Otwarte w firmie Łysoń
Kobiałka Teresa Dni Otwarte w firmie Łysoń

Dni Otwarte w firmie Łysoń 1-2 października 2016 roku odbyły się Dni Otwarte w firmie Łysoń oraz w Wydawnictwie Pasieka. Kolorowym akcentem uroczystości było nawiązanie do folkloru krakowskiego widoczne nie tylko w aranżacji sceny i strojach firmowych obsługi, lecz również w program [ ... ]

Pasieka 6/2016
Jakość handlowa miodu, cz. 2.
Habryka CelinaJakość handlowa miodu, cz. 2.

Jakość handlowa miodu, cz. 2. W pierwszej części artykułu omówiono parametry jakościowe miodu, nadzór nad jakością i bezpieczeństwem miodu oraz zastosowanie Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej. Przedstawiono również parametry charakteryzujące jakość handlo [ ... ]

Pasieka 1/2016