Pszczoły są wszystkożerne?
Zdjęcie: Flickr
Pszczoły jedzą tylko nektar i pyłek? Naukowcy twierdzą, że nie. W czasopiśmie naukowym American Naturalist, zespół z Agricultural Research Service (ARS) i naukowcy uniwersyteccy wykazali, że larwy pszczół żywią się „mięsem mikrobów”. Entomolog Shawn Steffan i jego koledzy z Uniwersytetu Winsconsin, Uniwersytetu Cornell i Uniwersytetu Hokkaido z Japonii stwierdzili, że ważnym składnikiem diety larw są białka dobroczynnych bakterii i grzybów.
Bakterie naturalnie występują w przyrodzie, razem z pyłkiem. Ponadto namnażają się w pierzdze. W czasie tego procesu wzrasta wartość pokarmowa pyłku, wzbogacając go w aminokwasy, czego pyłek nie koniecznie będzie w stanie zapewnić.
– Jak się okazuje pszczoły potrzebują nie tylko białek pochodzenia roślinnego, lecz również tych bakteryjnych, by wzrost larw mógł przebiegać prawidło. To czyni z pszczół zwierzęta wszystkożerne – mówił Steffan.
Zespół badaczy obserwował duży apetyt na białka 14 gatunków bakterii i grzybów u wszystkich największych rodzin pszczół społecznych i samotnych – Malittidae, Apidae i Magachilidae.
Podczas badań naukowcy użyli chromatografii izotopowej i gazowej, by ocenić poziom azotu w dwóch typach aminokwasów (fenyloalaninie i kwasie glutaminowym) w tkankach dorosłych pszczół miodnych i w pierzdze. Zespół wybrał tę metodę badawczą ze względu na dokładność w określaniu poziomu troficznego organizmu (jego miejsca w łańcuchu pokarmowym) na podstawie przepływu energii i składników pożywienia z pokarmu do organizmu.
Badania mogą rzucić nowe światło na działanie fungicydów stosowanych w uprawach kwitnących, drodze bakterii od kwiatu do ula i wpływie biobójczych substancji na kondycję larw i ich rozwój.
Źródło: phys.org