Surmia

Surmia (zwana również katalpą) - to stosunkowo mało znane drzewo warte rozpowszechnienia głównie wśród pszczelarzy hobbystów, dbających o estetykę swoich pasiek. Ma niewielkie rozmiary, egzotyczny wygląd, posiada małe wymagania środowiskowe oraz jest źródłem nektaru dla pszczół. Omawiana roślina, a właściwie grupa jedenastu gatunków, pochodzi z Azji oraz Ameryki Północnej.

U nas najczęściej spotykamy surmię bignoliową (zwyczajną) oraz wielkokwiatową. Oba gatunki są stosunkowo podobne. Możemy je spotkać w parkach, osiedlach miejskich, ogrodach przydomowych. Młode egzemplarze w czasie ciężkich zim wymagają okrycia, najlepiej poprzez chochoły lub owinięcie agrowłókniną. Kilkuletnie okazy stają się praktycznie całkowicie mrozoodporne.

Surmia

Czasami po zimie istnieje konieczność usunięcia jednej czy dwóch gałęzi, roślina jednak szybko się regeneruje nie tracąc atrakcyjnego wyglądu. Surmie są bardzo podatne na modelowanie.

W pasiece warto stworzyć wysoko położoną koronę, aby można było pod drzewem ustawić ule. Surmia nie ochroni naszych podopiecznych przed wiatrami, ale doskonale osłoni przed letnimi upałami.

W małej hobbystycznej pasiece najlepiej posadzić jedną roślinę. Jako soliter będzie bardzo ładnie się prezentować w zestawieniu z atrakcyjnie pomalowanymi ulami.

Największą ozdobą surmii są ogromne, osiągające około 30 cm długości liście, a w okresie kwitnienia przepiękne kwiaty.

Okres kwitnienia obejmuje trzecią dekadę czerwca i trwa do około 10 lipca. Pszczoły dość chętnie odwiedzają przypominające storczyki kwiaty, natomiast ich zapach działa odstraszająco na komary i muchy.

Jednak wcale nie kwiaty są dla naszych podopiecznych głównym dostarczycielem pokarmu, w końcach nerwów liści surmii znajdują się nektarniki pozakwiatowe, które nie zawsze są czynne, ale czasami przy ciepłej pogodzie przyciągają duże ilości owadów. Obserwowałem to wielokrotnie na dwóch egzemplarzach rosnących w moim ogrodzie.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Krzysztof Furso
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


Artykuł "Surmia" ukazał się w "Pasiece" nr 4/2012, str. 47. Nie powiązano z nim innych publikacji.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosły...
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?
Habryka CelinaCo możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem? Zgodnie z Dyrektywą Rady Europejskiej 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącej się do produkcji miodu z aktualizacjami w 2014 roku, miód jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własn [ ... ]

Pasieka 6/2015
Najczęściej popełniane błędy w pozyskiwaniu miodu mające wpływ na jego jakoś...
Izabela JoachimiakNajczęściej popełniane błędy w pozyskiwaniu miodu mające wpływ na jego jakość

Najczęściej popełniane błędy w pozyskiwaniu miodu mające wpływ na jego jakość W dobie dzisiejszej konkurencji, zarówno na rynkach światowych, jak i krajowych, konsumenci mają do wyboru olbrzymią liczbę produktów. Osoby sięgające po jakiekolwiek artykuły spożywcze, coraz częśc [ ... ]

Pasieka 4/2016
Dni Otwarte w firmie Łysoń
Kobiałka Teresa Dni Otwarte w firmie Łysoń

Dni Otwarte w firmie Łysoń 9-11 października 2015 r. po raz dziewiąty odbyły się Dni Otwarte w firmie Łysoń połączone z otwarciem nowej siedziby, 20 rocznicą powstania firmy oraz rozpoczęciem rajdu samochodowego w obronie pszczół w ramach akcji „Miód kupujesz – pszczoły ratujes [ ... ]

Pasieka 6/2015