Z wizytą u Michała Saksa


fot.© Yannick Chauvet

26-27 marca 2010 roku w Boulder w Kolorado odbył się The Mazer Cup International. Jest to najbardziej prestiżowy i największy na świecie konkurs poświęcony miodom pitnym. Trunkom głęboko zakorzenionym w polskiej tradycji, lecz obecnie nieco zapomnianym. Stan ten może odmienić fakt, iż w tym prestiżowym konkursie w jednej z kategorii wygrał miód pitny z Polski.

Jednocześnie został także wybrany „Best of Show” otrzymując wyróżnienie dla najlepszego trunku całego konkursu. Autorem medalowego miodu trójniaka „Sambuci Flos” jest 29-letni piwowar z Brovarni Gdańsk, Michał Saks, z zamiłowania miodosytnik (Fot. 1.).

Michał Saks z wykształcenia jest biotechnologiem żywności. Ukończył Politechnikę Gdańską w 2008 roku. Przygodę z miodami pitnymi rozpoczął jeszcze na studiach. Na jednych z zajęć w ramach zaliczenia miał za zadanie otrzymanie wina o określonych parametrach. Zajęcia te zainspirowały go do dalszych prób tworzenia trunków z różnych owoców, a następnie do tworzenia miodów pitnych. W listopadzie 2009 wystawił swój miód trójniak „Sambuci Flos” na VI Ogólnopolskim Konkursie Domowych Miodów Pitnych w Parparach (konkurs organizowany przez Wielką Konfraternię Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła; www.konfraternia.org), gdzie zdobył pierwsze miejsce wśród 70 innych miodów domowej produkcji. Warto dodać, że jednym z sędziów w tym konkursie był syn Macieja Jarosa, którego miód „Maliniak” został nagrodzony w wielu miejscach na świecie.
Zachęcony sukcesem Michał postanowił wysłać ten sam miód „Sambuci Flos” na ogólnoświatowy konkurs do USA, właśnie Mazer Cup.

Mazer Cup


fot.© Yannick Chauvet

Mazer Cup jest największym i najbardziej prestiżowym konkursem miodów pitnych na świecie. Organizowany jest od lat 90. Przez lata jego organizacją zajmowały się różne stowarzyszenia, zawsze jednak pamiętając o randze samego konkursu.

Same zawody odbywają się przez dwa dni. Pierwszy dzień zarezerwowany jest dla profesjonalnych producentów miodów, którzy posiadają swoje miodosytnie oraz sprzedają trunki do różnych odbiorców. Drugi dzień przeznaczony jest na ocenę miodów domowej produkcji. W roku 2010 na Mazer Cup nadesłano ponad 400 miodów, z czego 300 zostało zakwalifikowanych do dalszej oceny. By zgłosić miód należy przesłać go do USA, uiścić opłatę wpisową a także podać kategorię miodu. W 2010 roku wyróżniono aż 10 różnych kategorii począwszy od miodów korzennych, porzez miody zawierające domieszki zbóż, aż po trunki owocowe. W ramach każdej kategorii sędziowie wybierają najlepszy miód. Oceny dokonują profesjonalni degustatorzy, pod kątem aromatu, barwy, smaku i ogólnych wrażeń. Oceny są opisowe, co więcej po ogłoszeniu wyników rozsyłane są do autorów danych trunków będąc cennymi wskazówkami jak je ulepszyć. Spośród miodów, które zajęły pierwsze miejsce we wszystkich kategoriach wybiera się „Best of Show”, czyli najlepszy miód całego konkursu. W zeszłym roku po raz pierwszy w historii całego Mazer Cup nagroda ta trafiła w ręce osoby z poza USA. Jest to zatem wielki sukces bez precedensu.

Nabycie miodu


fot.© Yannick Chauvet

Kwestia nabycia zwycięskiego miodu jest dość drażliwa. Niestety polskie prawo praktycznie zakazuje sprzedaży trunków domowej produkcji. Traktując i nakładając na małego rzemieślniczego producenta trunków takie same obostrzenia prawno-formalne jak na duże przemysłowe zakłady. Jest to o tyle przykre, że tradycja spożywania miodów pitnych w Polsce sięga wielu wieków. Był czas, że trunek ten był naszym znakiem rozpoznawczym. Teraz niestety można zajmować się tym hobbystycznie. Oczywiście są plany (odpowiednie ustawy i rozporządzenia) aby ten stan rzeczy zmienić. Niestety idzie to dość opornie. Być może międzynarodowy sukces i wygrana Michała Saksa byłyby dobrym pretekstem do tego, by poruszyć temat raz jeszcze.



[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Dariusz Małanowski


Artykuł "Z wizytą u Michała Saksa" ukazał się w "Pasiece" nr 6/2011, str. 32. Nie powiązano z nim innych publikacji.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosły...
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?
Habryka CelinaCo możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem? Zgodnie z Dyrektywą Rady Europejskiej 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącej się do produkcji miodu z aktualizacjami w 2014 roku, miód jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własn [ ... ]

Pasieka 6/2015
Najczęściej popełniane błędy w pozyskiwaniu miodu mające wpływ na jego jakoś...
Izabela JoachimiakNajczęściej popełniane błędy w pozyskiwaniu miodu mające wpływ na jego jakość

Najczęściej popełniane błędy w pozyskiwaniu miodu mające wpływ na jego jakość W dobie dzisiejszej konkurencji, zarówno na rynkach światowych, jak i krajowych, konsumenci mają do wyboru olbrzymią liczbę produktów. Osoby sięgające po jakiekolwiek artykuły spożywcze, coraz częśc [ ... ]

Pasieka 4/2016
Dni Otwarte w firmie Łysoń
Kobiałka Teresa Dni Otwarte w firmie Łysoń

Dni Otwarte w firmie Łysoń 9-11 października 2015 r. po raz dziewiąty odbyły się Dni Otwarte w firmie Łysoń połączone z otwarciem nowej siedziby, 20 rocznicą powstania firmy oraz rozpoczęciem rajdu samochodowego w obronie pszczół w ramach akcji „Miód kupujesz – pszczoły ratujes [ ... ]

Pasieka 6/2015