Zastosowanie probiotycznych preparatów ApiFarma i ApiBioFarma w gospodarce pasiecznej

Dolnośląskie Centrum Mikroorganizmów jest częścią Grupy Probiotics Polska, działającej na rynku bioremediacji inżynieryjnej od ponad sześciu lat. Firma zajmuje się projektowaniem, propagacją oraz produkcją kompozycji mikrobiologicznych znajdujących  zastosowanie w uprawach rolniczych, produkcji zwierzęcej oraz rewitalizacji środowiska.

Nie dziwi więc fakt, że mając na uwadze ogromną rolę oblotu owadziego, w tym pszczoły miodnej, na gospodarkę a także bezpośredni wpływ na wysokość plonów czy wreszcie na bioróżnorodność ekosystemów, podjęto wysiłek obserwacji i przeprowadzenia doświadczeń mających na celu stworzenie preparatu do zastosowania w gospodarstwach pasiecznych. Głównym powodem zainteresowania się zespołu badawczego tym tematem, były docierające do nas informacje o pogarszającej się odporności rodzin pszczelich.

Podjęte działania zaowocowały powstaniem oraz certyfikacją produktów dedykowanych pszczelarstwu o handlowych nazwach ApiFarma oraz ApiBioFarma. Pierwsza z nich ApiFarma to kompozycja oparta o probiotyczne mikroorganizmy SCD Probiotics Oryginal propagowane na pożywce z ekologicznej melasy z trzciny cukrowej z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych.

ApiBioFarma natomiast, to produkt rozszerzony o dodatkowy komponent, jakim są wyciągi z dziewięciu ziół, których skuteczność i przydatność w pszczelarstwie została wykazana w wieloletnich obserwacjach.

Zioła biorące udział w procesie fermentacji to miedzy innymi

  • Bylica boże drzewko (Artemisia abrotanum L.)
  • Mięta pieprzowa (Mentha x piperita L.)


Słowo probiotyk wywodzi sie z języka greckiego i jest połączeniem słów pro - dla i bios - życie. Można więc wnioskować, że probiotyki są przyjazne dla życia i że je wspierają. Według definicji szczegółowej probiotyki są specyficznymi szczepami mikroorganizmów, które podawane człowiekowi lub zwierzętom wywierają na ich organizm korzystny wpływ. Wynika on głównie z zapewnienia właściwej równowagi mikroflory zasiedlającej dany organizm.

Dziś wiadomo już, że szczepy probiotyczne przywracają właściwy skład mikroflory w jelitach, probiotyki hamują rozwój szczepów wywołujących różne choroby, łagodzą przebieg i skracają czas trwania biegunek bakteryjnych i wirusowych wywołanych miedzy innymi przez szczepy: Salmonella, Shigella, Escherichia coli, rota wirus.

  • Łagodzą przebieg biegunek poantybiotykowych i popromiennych,
  • Przyczyniają się do likwidacji nietolerancji laktozy,
  • Obniżają poziom cholesterolu,
  • Pomagają w zaburzeniach wątrobowych i normują motorykę jelit,
  • Wspomagają mechanizmy obronne ludzi i zwierząt: po kilku tygodniach spożywania probiotyków wzrasta liczba komórek bójczych w surowicy krwi, dochodzi do zwiększenia ilości limfocytów, immunoglobuliny A i interferonu Y (łagodzenie alergii),
  • Wykazują aktywność antynowotworową (hamują w jelitach rozwój bakterii, które katalizują przemiany prekursorów kancerogenów w kancerogeny).

Mikroorganizmy nie są dla pszczół niczym nowym. Istotnym składnikiem układu pokarmowego pszczoły jest mikroflora pożyteczna, która stanowi jeden z elementów obrony organizmu pszczelego. W środowisku układu pokarmowego, szczególnie w obrębie błony pery troficznej , rozwijają się mikroorganizmy, które konkurują z potencjalnymi patogenami o pożywienie nosi to nazwę kompetycji pokarmowej, oraz o przestrzeń - antybioza bakteryjna. Do mikroorganizmów najliczniej zasiedlających układ pokarmowy pszczół zaliczamy właśnie bakterie kwasu mlekowego. Właściwości obronne tych bakterii związane są z wytwarzaniem przez nie związków o działaniu antydrobnoustrojowym.

Kwasy organiczne wytwarzane przez mikroorganizmy probiotyczne obniżają kwasowość treści jelit pszczół, stwarzając tym samym niedogodne warunki dla rozwoju patogenów. Ważną cechą bakterii kwasu mlekowego jest zdolność do wytwarzania szeregu enzymów poprawiających strawność pokarmu. W tym miejscu warto wspomnieć, że naukowcy poszukujący przyczyny CCD zauważyli w treści jelit umarłych pszczół nieprzetrawiony pyłek,  co może wskazywać na brak pożytecznej mikroflory w ich układzie pokarmowym. Można więc spodziewać się, że jedną z przyczyn CCD jest brak bakterii kwasu mlekowego w organizmie  pszczoły, wyjałowienie spowodowane między innymi poborem ze środowiska związków ograniczających rozwój mikroflory (antybiotyki, pestycydy). Do najważniejszych zadań bakterii kwasu mlekowego w środowisku pasiecznym bez wątpienia zaliczyć należy fermentację  pierzgi . Pierzga stanowi białkowy pokarm pszczół powstający z pyłku kwiatowego ,zmieszanego ze śliną pszczół, czyli szczepionką  pożytecznej mikroflory.

Pszczoły umieszczają tak przygotowany pyłek w komórkach plastra i ubijają go głową usuwając w ten sposób tlen z wolnych przestrzeni- tlen jest w tym przypadku przeszkodą w prawidłowym procesie  fermentacji mlekowej. Enzymy trawienne bakterii kwasu mlekowego uszkadzają osłonkę pyłku uwalniając tym samym białko i tylko dzięki temu pszczoła może wykorzystać ten najważniejszy składnik budulcowy zawarty w pyłku. Jednocześnie sam proces fermentacji wpływa na polepszenie walorów smakowych pierzgi, gdyż wywołujące go bakterie kwasu mlekowego produkują związki zapachowo smakowe takie jak diacetyl  , acetoina czy  aldehyd octowy. Dzięki wytwarzaniu przez  bakterie kwasów pH  pierzgi obniża się do 4 co wraz ze wspomnianym nadtlenkiem wodoru wpływa na trwałość pokarmu. W obrębie układu pokarmowego, bakterie kwasu mlekowego ,wykazują jeszcze jedną istotną cechę - rozkładają niepożądane składniki pożywienia i dzięki temu pszczoły są w stanie przetrwać pewne niskie stężenia toksycznych substancji pobieranych wraz z pokarmem ze skażonego nimi środowiska. Jak widać ,życie każdego  organizmu bez obecności mikroorganizmów nie jest możliwe

Zarówno preparat ApiFarma jak i ApiBioFarma może być stosowany na wiele sposobów, np jako:

  • dodatek do wody pitnej w okresie od wiosny do jesieni,
  • dodatek do syropu wodno-cukrowego lub ciasta (przed zimowlą i w okresach bez pożytków),
  • prysk (zamgławianie) ula, ramek i pszczół,
  • higienizacja ula przed zasiedleniem odkładów,
  • oprysk ramek, na których pojawiła się pleśń,
  • higienizacja narzędzi do pracy w pasiece,
  • oczyszczanie ramek z porażonego czerwiu,
  • oprysk zewnętrznych powierzchni ula i jego otoczenie.

Opracował
Michał Morelowski
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


Brak 2011nr5str w bazie


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosły...
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?
Habryka CelinaCo możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem? Zgodnie z Dyrektywą Rady Europejskiej 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącej się do produkcji miodu z aktualizacjami w 2014 roku, miód jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własn [ ... ]

Pasieka 6/2015
Najczęściej popełniane błędy w pozyskiwaniu miodu mające wpływ na jego jakoś...
Izabela JoachimiakNajczęściej popełniane błędy w pozyskiwaniu miodu mające wpływ na jego jakość

Najczęściej popełniane błędy w pozyskiwaniu miodu mające wpływ na jego jakość W dobie dzisiejszej konkurencji, zarówno na rynkach światowych, jak i krajowych, konsumenci mają do wyboru olbrzymią liczbę produktów. Osoby sięgające po jakiekolwiek artykuły spożywcze, coraz częśc [ ... ]

Pasieka 4/2016
Dni Otwarte w firmie Łysoń
Kobiałka Teresa Dni Otwarte w firmie Łysoń

Dni Otwarte w firmie Łysoń 9-11 października 2015 r. po raz dziewiąty odbyły się Dni Otwarte w firmie Łysoń połączone z otwarciem nowej siedziby, 20 rocznicą powstania firmy oraz rozpoczęciem rajdu samochodowego w obronie pszczół w ramach akcji „Miód kupujesz – pszczoły ratujes [ ... ]

Pasieka 6/2015