Polska lubi miód


fot.© Roman Dudzik
Polska już w X wieku uzyskała miano krainy „obfitującej w zboże, mięso, miód i ryby”. O tym, że miód był niezwykle ceniony w naszym kraju świadczy chociażby fakt, że niejednokrotnie płacono nim kary sądowe. Co więcej, za dewastację barci lub kradzież pszczół groziła kara śmierci. W XIII wieku ogromną popularność zyskał sobie miód pitny.


Był on tak drogocenny, że władcy często na miejsce jego leżakowania wyznaczali specjalną część królewskiego skarbca. Jeszcze w renesansie Polacy bardzo często osładzali sobie życie miodem, używając go jako dodatku do potraw i napojów. Czy nadal możemy powiedzieć o naszym kraju, że jest „krainą mlekiem i miodem płynącą”?


Dziś w blisko co czwartym gospodarstwie domowym w Polsce spożywa się miód co najmniej raz w tygodniu. W świetle badań wyraźnie widać, jak silnie miód związał się z kuchnią i obyczajowością w naszym społeczeństwie.


20-24 listopada 2008 ośrodek GFK Polonia na zlecenie Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych przeprowadził badania dotyczące zwyczajów oraz postaw Polaków wobec miodu.

Miodowa demografia

W przypadku 23% gospodarstw domowych w Polsce miód jest spożywany co najmniej raz w tygodniu, w tym w 7% gospodarstw jada się go codziennie lub prawie codziennie. Walory miodu najczęściej doceniają kobiety. Tylko jedna na sto ankietowanych osób stwierdziła, że miodu nie lubi. Wśród osób, które deklarują, że miodu nie jedzą, więcej jest osób z wykształceniem zawodowym. Trochę częściej także po miód sięgają osoby pochodzące z gospodarstw domowych bez dzieci, z wyższym wykształceniem.

Miód nasz powszedni

Blisko 15% jedzących go osób nie rozróżnia jego rodzajów. Ci, którzy są świadomi jego odmian, preferują wielokwiatowy (36%) i lipowy (23%). Kolejne wskazania innych gatunków miodu (np. akacjowy, wrzosowy, gryczany, rzepakowy) nie przekraczają 5%.


Polacy zwykle raczą się miodem o poranku. Najczęściej smarują nim pieczywo bądź słodzą herbatę. Obie odpowiedzi uzyskały po 60% wskazań. Co ciekawe, do herbaty miód najczęściej dodają gospodynie domowe (78%). Co piąta osoba jedząca miód spożywa go bezpośrednio ze słoika, na wiele sobie tylko znanych sposobów. Do innych potraw miód wykorzystuje 8% respondentów.

Miód krzepi

Polacy bardzo chętnie sięgają po miód, chociaż robią to nieregularnie. Połowa jedzących miód przezornie dużo częściej spożywa go w okresie jesienno-zimowym. Wiąże się to głównie ze spadkiem odporności i osłabieniem, co podkreśla 54% konsumentów. Nie dziwi zatem opinia zdecydowanej większości Polaków (93%), że miód wzmacnia organizm i jest źródłem wielu witamin. Podobnie wysoki odsetek (ponad 92%) podkreśla, że miód jest zdrowszy od cukru. Aż 50% Polaków uważa, że słodycz miodu nie tuczy i śmiało można go spożywać podczas diety.


Badanie zostało zrealizowane na reprezentatywnej, losowej próbie adresowej 1 000 Polaków w wieku 15+ i jest sondażem opinii.

Źródło:
Marketing & Communications Consultants


Artykuł "Polska lubi miód" ukazał się w "Pasiece" nr 4/2009, str. 35. Nie powiązano z nim innych publikacji.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co kolorowa nalepka i pudełko, po co ulotka lub broszura? Jak cię widzą, tak cię piszą i tak chętniej kupują. Ten sam miód, a [ ... ]

Czytaj więcej »
Otwarcie sezonu pszczelarskiego w Poznaniu
Otwarcie sezonu pszczelarskiego w Poznaniu

Otwarcie sezonu pszczelarskiego w Poznaniu Zapraszamy na coroczne otwarcie sezonu pszczelarskiego w hurtowniach Łysoń Sp. z o. o. w Poznaniu, ul. Jasielska 8c (dawna OSP) Serdecznie  [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Łuseczki woskowe - powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy...
Kania ArturŁuseczki woskowe - powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy plastrów, cz. 5.

Łuseczki woskowe - powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy plastrów, cz. 5. W poprzedniej części artykułu omówiono sposób budowy oraz „mierzenia” komórek przez pszczoły wskazując na ich zachowania instynktowne oraz rolę rozstawu nóg robotnic. Opisano również de [ ... ]

Pasieka 4/2016
70 lat działalności Dolnośląskiego Związku Pszczelarzy
Baczmański Jan 70 lat działalności Dolnośląskiego Związku Pszczelarzy

70 lat działalności Dolnośląskiego Związku Pszczelarzy Niedługo po zakończeniu działań wojennych, bo już w 1946 r. przy Izbach Rolniczych powstają pierwsze Powiatowe Związki Pszczelarzy na Dolnym Śląsku. Dwudziestego ósmego lutego 1946 r. obradował w Cieplicach w biurze Wojewód [ ... ]

Pasieka 3/2016
Łuseczki woskowe - powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy...
Kania ArturŁuseczki woskowe - powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy plastrów, cz. 3.

Łuseczki woskowe - powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy plastrów, cz. 3. W poprzedniej części artykułu omówiono skład wosku pszczelego oraz sposób jego wydzielania przez pszczoły woszczarki. Autor omówił również, jakie składniki pokarmu wpływają na powstawani [ ... ]

Pasieka 2/2016