Polska lubi miód


fot.© Roman Dudzik
Polska już w X wieku uzyskała miano krainy „obfitującej w zboże, mięso, miód i ryby”. O tym, że miód był niezwykle ceniony w naszym kraju świadczy chociażby fakt, że niejednokrotnie płacono nim kary sądowe. Co więcej, za dewastację barci lub kradzież pszczół groziła kara śmierci. W XIII wieku ogromną popularność zyskał sobie miód pitny.


Był on tak drogocenny, że władcy często na miejsce jego leżakowania wyznaczali specjalną część królewskiego skarbca. Jeszcze w renesansie Polacy bardzo często osładzali sobie życie miodem, używając go jako dodatku do potraw i napojów. Czy nadal możemy powiedzieć o naszym kraju, że jest „krainą mlekiem i miodem płynącą”?


Dziś w blisko co czwartym gospodarstwie domowym w Polsce spożywa się miód co najmniej raz w tygodniu. W świetle badań wyraźnie widać, jak silnie miód związał się z kuchnią i obyczajowością w naszym społeczeństwie.


20-24 listopada 2008 ośrodek GFK Polonia na zlecenie Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych przeprowadził badania dotyczące zwyczajów oraz postaw Polaków wobec miodu.

Miodowa demografia

W przypadku 23% gospodarstw domowych w Polsce miód jest spożywany co najmniej raz w tygodniu, w tym w 7% gospodarstw jada się go codziennie lub prawie codziennie. Walory miodu najczęściej doceniają kobiety. Tylko jedna na sto ankietowanych osób stwierdziła, że miodu nie lubi. Wśród osób, które deklarują, że miodu nie jedzą, więcej jest osób z wykształceniem zawodowym. Trochę częściej także po miód sięgają osoby pochodzące z gospodarstw domowych bez dzieci, z wyższym wykształceniem.

Miód nasz powszedni

Blisko 15% jedzących go osób nie rozróżnia jego rodzajów. Ci, którzy są świadomi jego odmian, preferują wielokwiatowy (36%) i lipowy (23%). Kolejne wskazania innych gatunków miodu (np. akacjowy, wrzosowy, gryczany, rzepakowy) nie przekraczają 5%.


Polacy zwykle raczą się miodem o poranku. Najczęściej smarują nim pieczywo bądź słodzą herbatę. Obie odpowiedzi uzyskały po 60% wskazań. Co ciekawe, do herbaty miód najczęściej dodają gospodynie domowe (78%). Co piąta osoba jedząca miód spożywa go bezpośrednio ze słoika, na wiele sobie tylko znanych sposobów. Do innych potraw miód wykorzystuje 8% respondentów.

Miód krzepi

Polacy bardzo chętnie sięgają po miód, chociaż robią to nieregularnie. Połowa jedzących miód przezornie dużo częściej spożywa go w okresie jesienno-zimowym. Wiąże się to głównie ze spadkiem odporności i osłabieniem, co podkreśla 54% konsumentów. Nie dziwi zatem opinia zdecydowanej większości Polaków (93%), że miód wzmacnia organizm i jest źródłem wielu witamin. Podobnie wysoki odsetek (ponad 92%) podkreśla, że miód jest zdrowszy od cukru. Aż 50% Polaków uważa, że słodycz miodu nie tuczy i śmiało można go spożywać podczas diety.


Badanie zostało zrealizowane na reprezentatywnej, losowej próbie adresowej 1 000 Polaków w wieku 15+ i jest sondażem opinii.

Źródło:
Marketing & Communications Consultants


Artykuł "Polska lubi miód" ukazał się w "Pasiece" nr 4/2009. Nie powiązano z nim innych publikacji.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosły...
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Konkurs foto
Konkurs foto

Konkurs foto Z obiektywem w pasiece 2016 Pasieka zaprasza fotografików amatorów i profesjonalistów do udziału w konkursie fotograficznym Kategorie tematyczne Pasieki towarowe ( [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Ochrona lokalnej przyrody - ogrody przyjazne pszczołowatym
Maria Janicka, Małgorzata PoszwaOchrona lokalnej przyrody - ogrody przyjazne pszczołowatym

Ochrona lokalnej przyrody - ogrody przyjazne pszczołowatym Zanik wielu siedlisk typowych dla tradycyjnego krajobrazu rolniczego jest jednym z głównych problemów europejskiej ochrony przyrody, ponieważ prowadzi do spadku bioróżnorodności. W Polsce występuje około 470 gatunków owadów ps [ ... ]

Pasieka 3/2016
Rodzina Dadant
Piotr SzyszkoRodzina Dadant

Rodzina Dadant Wielu spośród nas posiada w swoich pasiekach popularne ule Dadanta. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, jak ciekawe są losy samego twórcy tego ula. W naszych pasiekach mamy zarówno ule nadstawkowe (stojaki), jak również i leżaki. Brat Adam, twórca pszczoły Buc [ ... ]

Pasieka 3/2016
Wielkopolskie zagłębie czasopism pszczelarskich, cz. 1.
Kośny LeszekWielkopolskie zagłębie czasopism pszczelarskich, cz. 1.

Wielkopolskie zagłębie czasopism pszczelarskich, cz. 1. Jest faktem niezwykłym, że ziemia wielkopolska podczas zaborów, nękana zewsząd pruskimi zakazami, opierała się skutecznie germanizacji, a w tworzeniu pszczelarskich organizacji i rozwoju czasopiśmiennictwa z tej dziedziny, stała s [ ... ]

Pasieka 4/2016