Polska lubi miód


fot.© Roman Dudzik
Polska już w X wieku uzyskała miano krainy „obfitującej w zboże, mięso, miód i ryby”. O tym, że miód był niezwykle ceniony w naszym kraju świadczy chociażby fakt, że niejednokrotnie płacono nim kary sądowe. Co więcej, za dewastację barci lub kradzież pszczół groziła kara śmierci. W XIII wieku ogromną popularność zyskał sobie miód pitny.


Był on tak drogocenny, że władcy często na miejsce jego leżakowania wyznaczali specjalną część królewskiego skarbca. Jeszcze w renesansie Polacy bardzo często osładzali sobie życie miodem, używając go jako dodatku do potraw i napojów. Czy nadal możemy powiedzieć o naszym kraju, że jest „krainą mlekiem i miodem płynącą”?


Dziś w blisko co czwartym gospodarstwie domowym w Polsce spożywa się miód co najmniej raz w tygodniu. W świetle badań wyraźnie widać, jak silnie miód związał się z kuchnią i obyczajowością w naszym społeczeństwie.


20-24 listopada 2008 ośrodek GFK Polonia na zlecenie Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych przeprowadził badania dotyczące zwyczajów oraz postaw Polaków wobec miodu.

Miodowa demografia

W przypadku 23% gospodarstw domowych w Polsce miód jest spożywany co najmniej raz w tygodniu, w tym w 7% gospodarstw jada się go codziennie lub prawie codziennie. Walory miodu najczęściej doceniają kobiety. Tylko jedna na sto ankietowanych osób stwierdziła, że miodu nie lubi. Wśród osób, które deklarują, że miodu nie jedzą, więcej jest osób z wykształceniem zawodowym. Trochę częściej także po miód sięgają osoby pochodzące z gospodarstw domowych bez dzieci, z wyższym wykształceniem.

Miód nasz powszedni

Blisko 15% jedzących go osób nie rozróżnia jego rodzajów. Ci, którzy są świadomi jego odmian, preferują wielokwiatowy (36%) i lipowy (23%). Kolejne wskazania innych gatunków miodu (np. akacjowy, wrzosowy, gryczany, rzepakowy) nie przekraczają 5%.


Polacy zwykle raczą się miodem o poranku. Najczęściej smarują nim pieczywo bądź słodzą herbatę. Obie odpowiedzi uzyskały po 60% wskazań. Co ciekawe, do herbaty miód najczęściej dodają gospodynie domowe (78%). Co piąta osoba jedząca miód spożywa go bezpośrednio ze słoika, na wiele sobie tylko znanych sposobów. Do innych potraw miód wykorzystuje 8% respondentów.

Miód krzepi

Polacy bardzo chętnie sięgają po miód, chociaż robią to nieregularnie. Połowa jedzących miód przezornie dużo częściej spożywa go w okresie jesienno-zimowym. Wiąże się to głównie ze spadkiem odporności i osłabieniem, co podkreśla 54% konsumentów. Nie dziwi zatem opinia zdecydowanej większości Polaków (93%), że miód wzmacnia organizm i jest źródłem wielu witamin. Podobnie wysoki odsetek (ponad 92%) podkreśla, że miód jest zdrowszy od cukru. Aż 50% Polaków uważa, że słodycz miodu nie tuczy i śmiało można go spożywać podczas diety.


Badanie zostało zrealizowane na reprezentatywnej, losowej próbie adresowej 1 000 Polaków w wieku 15+ i jest sondażem opinii.

Źródło:
Marketing & Communications Consultants


Artykuł "Polska lubi miód" ukazał się w "Pasiece" nr 4/2009. Nie powiązano z nim innych publikacji.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Konkurs foto
Konkurs foto

Konkurs foto Z obiektywem w pasiece 2016 Pasieka zaprasza fotografików amatorów i profesjonalistów do udziału w konkursie fotograficznym Kategorie tematyczne Pasieki towarowe ( [ ... ]

Czytaj więcej »
Kalendarz biodynamiczny 2016
Kalendarz biodynamiczny 2016

Kalendarz biodynamiczny 2016 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Rozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne?
Ann HarmanRozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne?

Rozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne? Od tłumacza: Na całym świecie trwa poszukiwanie dróg rozwiązania podstawowego problemu: skutecznego leczenia pszczoły miodnej (Apis mellifera ssp.) z warrozy (Varroa destructor). Obserwacje rozwoju tego pasożyta wykazały, że na larwach psz [ ... ]

Pasieka 1/2016
Apiturystyka
Woś BarbaraApiturystyka

Apiturystyka Wzrastające zainteresowanie zdrowym stylem życia, kontaktem z naturą, ekologiczną żywnością oraz pragnienie zdobywania nowych wiadomości i doświadczeń to motywy niejednokrotnie skłaniające do odwiedzania pszczelarzy i ich pasiek. Podczas takich wizyt dokonywanych zwykle w [ ... ]

Pasieka 5/2016
Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich na lata 2016-2019
Szymański Emil MariuszWsparcie Rynku Produktów Pszczelich na lata 2016-2019

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich na lata 2016-2019 Na początku lipca zostały opublikowane przez Agencję Rynku Rolnego (ARR) nowe warunki mechanizmu „Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich”, które będą dotyczyć najbliższych sezonów, tj. 2016/2017, 2017/2018 i 2018/2019. W związku [ ... ]

Pasieka 5/2016