fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Niekorzystny wpływ miodu na zimowlę pszczół

Fachowcy radzą zakarmiać pszczoły tradycyjnym syropem cukrowym bądź poddać im gotowe pasze (inwerty).
Fachowcy radzą zakarmiać pszczoły tradycyjnym syropem
cukrowym bądź poddać im gotowe pasze (inwerty).
fot.© Roman Dudzik

Przygotowując się do rozpoczęcia jesiennych prac w pasiece, stworzyłem pewnego rodzaju harmonogram z moimi działaniami, w którym poruszone zostały różne aspekty, m.in. karmienia pszczół na zimę. Istotnym problemem okazał się wybór odpowiedniego pokarmu. Koniecznie chciałem w tym roku zastosować gotową paszę dla pszczół, czyli tzw. inwert. W trakcie porównywania składów chemicznych rozmaitych syropów zaintrygował mnie wątek zimowania pszczół na miodzie.

Już po porównaniu rodzajów sacharydów i ilości składników mineralnych domyśliłem się, że ciemne miody gatunkowe (gryczane i spadziowe), ale także i miody rzepakowe, nie nadają się absolutnie do spożywania ich zimą przez pszczoły. Wgłębiając się dalej w temat dowiedziałem się, że ww. miody zawierają ciężko strawne cukry, nieprzyswajalne przez organizm pszczoły miodnej.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Ponadto miód spadziowy zawiera soki roślinne i wysoką zawartość składników odżywczych (powyżej 1%), które dodatkowo obciążają przewód pokarmowy. Zawartość popiołu nie może przekraczać 0,1%. W każdym miodzie są odwirowane ziarenka pyłku, które również przyczyniają się do szybszego zapełniania jelita u pszczół. W składzie chemicznym miodu spadziowego są także inne niekorzystne dla naszych owadów węglowodany, takie jak: galaktoza, mannoza, rafinoza i melibioza.

Dwa ostanie wykazują toksyczne działanie. Obok tych cukrowców i innych trój- i cztero- sacharydów występują także związki azotowe. Charakterystycznym składnikiem miodów spadziowych, zwłaszcza pochodzących z drzew iglastych, są dekstryny, czyli związki chemiczne powstające na skutek niecałkowitego rozkładu skrobi. Ich ilość stanowi nawet 15% (dwukrotnie więcej niż w miodach nektarowych).

Jak wiemy, pokarmy na bazie skrobi są mało podobne do substancji odżywczych pszczół i są gorzej przyswajalne. Miód spadziowy zanieczyszczony jest także grzybami nektarowymi, glonami i bakteriami (Micr. Pyogenes, Carnodium salicinum). Miody te nie mogą stanowić zimowego pokarmu, wywołają same straty.

Niektórzy pszczelarze zachwalają zimowanie pszczół np. na miodzie nawłociowym, jednak może zawierać on domieszkę spadzi z drzew iglastych, która negatywnie wpływa na zimowlę.
Niektórzy pszczelarze zachwalają zimowanie pszczół
np. na miodzie nawłociowym, jednak może zawierać on
domieszkę spadzi z drzew iglastych, która negatywnie
wpływa na zimowlę. fot.© Rafał Krawczyk

Wszystkie te substancje zmniejszają szanse prawidłowego przezimowania rodziny pszczelej. Nawet niewielka domieszka tych miodów w pokarmie zimowym będzie ujemnie oddziaływać na rodzinę pszczelą. Pszczelarze muszą uważać na niespodziewane wystąpienie spadzi, zwłaszcza w sierpniu i wrześniu. Należy odebrać taki miód przed zimowlą, choćby w niewielkich ilościach. W przeciwnym razie dojdzie do:

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Pamiętajmy więc o zapewnieniu właściwego pokarmu pszczołom, w końcu każdemu pszczelarzowi zależy na utrzymaniu zdrowych i silnych rodzin.

Piotr Nowotnik


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"